Metro Exodus: Epic protiv Steam-a

Article logoDa bi izazvao Steam, platformu koja je već dugi niz godina sinonim za PC gejming, Epic Store (Epikova onlajn prodavnica igara) mora da ima naslove u sopstvenoj ponudi. S obzirom da je nastala tek u decembru 2018. godine i to teško se oslanjajući na popularnost naslova Fortnite, činjenica je da joj je trebalo još bombastičnih naslova koji će privući korisnike i kupce. Ono što je ipak podiglo dosta prašine jeste činjenica da je Epic Store praktično “ukrao” Metro Exodus Steam-u, samo 18 dana pred puštanje u prodaju, deklarišući ga kao ekskluzivni naslov za Epic prodavnicu do 2020. godine. Ne treba zaboraviti da je Metro Exodus već bio u pretprodaji na Steam prodavnici u to vreme.

Mnogi su mislili da će Epic 2019. godinu početi lagano, fokusirajući se na sustizanje svog starijeg konkurenta u vidu dodavanja funkcija koje njihovoj prodavnici još fale, kao što su alati za sortiranje biblioteke igara, forumi na kojima može da se diskutuje o datoj igri i mnogo šta drugo. Nakon što su prošle godine otkrili da će naslovi poput Satisfactory, Maneater, Journey, Hades i drugi biti ekskluzivni za njihovu prodavnicu, verovatno niko nije očekivao radikalno upumpavanje novca koje Fortnite zarađuje u pravcu pokušaja “obaranja” Steam-a. Barem ne tako brzo i bez prethodnog dopunjavanja funkcija koje fale.

Međutim, tek što smo zakoračili u 2019. godinu, Epic je uradio upravo to, naneo tako snažan udarac, da su iz kompanije Valve morali da reaguju i izdaju zvanično saopštenje. Zaista je začuđujuće videti kompaniju kao što je Valve da zauzima odbrambeni stav: od njih, budući da su tvorci moderne distribucije igara za PC, smo navikli da dobijamo saopštenja, a ne žalbe. Ovakav potez konkurencije ih je očigledno zaboleo. Ne samo da su 4A Games i Deep Silver neočekivano povukli Metro Exodus sa Steam-a - platforme na kojoj su oba uspevali godinama- već su i sami objavili na Steam prodavnici da prekidaju saradnju. Dovoljno je zamisliti kako najava za Metro Exodus zauzima prostor na polici vaše omiljene prodavnice igara, a onda, u poslednji čas vidite na istom mestu natpis da igru možete kupiti na nekoj novootvorenoj i vama nepoznatoj lokaciji.

Steam announcement

Valve retko odgovara na provokacije i uvrede (Ako ste i sami korisnik njihove prodavnice verovatno ste nekada poslali negodujuću poruku i ostali bez odgovora, ili znate nekog drugog ko je to uradio), ali, ovaj put su lizali svoje rane javno: "Mislimo da odluka da se igra povuče sa Steam prodavnice nije fer prema korisnicima Steam prodavnice, pogotovo nakon toliko dugačkog perioda pretprodaje," napisali su iz Valve-a na Metro Exodus stranici prodavnice. "Izvinjavamo se Steam korisnicima koji su očekivali da igra bude dostupna za kupovinu sve do dana izdavanja, 15. Februara, ali i sami smo nedavno obavešteni o ovoj odluci uz ograničeno vreme da sve vas obavestimo".

Rat nikako nije fer, a ovim postupkom Epic ga je nedvosmisleno objavio. Uzdrmanost koju je Valve pokazao u svom odgovoru oslikava zabrinutost zbog implikacija koje ovakav potez donosi: Izgubili su EA zbog Origin-a, Call of Duty zbog Battle.net-a, a sad i Bethesda ima svoju platformu. Prebegavanje izdavača na nezavisne launcher-e je bila emigracija - minorni gubici i rivalstva, ali nikako punokrvni puč poput ovoga što se desilo sa Epic-om, pogotovo uzevši u obzir da će Metro Exodus koštati manje na Epic-ovoj prodavnici nego na Steam-u (barem u Americi). Prilično brutalno.

Delom zato što je najveći, Valve je stekao priličnu odanost od strane kupaca, no, sada se po prvi put ozbiljno dovodi u pitanje odanost izdavača. Deep Silver i 4A Games koristili su Steam kao izlog prodavnice i onda delili profit. To je pomalo hladno, ali ni Valve nije besprekoran: njihovih 30 procenata od svake prodaje, iznenadna obaveštenja i “sve to što ide” politika neposrednosti su naizgled stvorili percepciju da je Steam stvar koja treba da se iskoristi kako god da izdavaču odgovara u tom trenutku. Kakav odnos Deep Silver ima sa Valve-om nije poznato, ali je jasno da veza nije mogla da nadjača Epic-ovu ponudu. Da budemo iskreni, nije poznato koliko novca Epic ulaže u ove ekskluzivne naslove za svoju prodavnicu, ali se nadamo da će se uskoro otkriti koja je cena “preletanja”.

Revenue share

Ovo za nas kao kupce uvodi nekoliko nedoumica: da li ćemo unositi podatke kreditne/platne kartice u još jedan launcher, da li ćemo igrati Metro Exodus ove godine ili naredne. Dugoročno gledano, mogli bismo se osvrnuti na 2019. godinu kao na prekretnicu za PC igranje. Pre više od deset godina, Steam digitalna distribucija i automatsko ažuriranje promenili su ono što je do tada bilo moguće za život i opstanak jedne igre, samim tim promenivši i tip igara koji se pravio. Deset godina kasnije i imamo: DLC, mikrotransakcije, Steamworks, Early Access, Steam Workshop, Steam Greenlight, Steam Direct, algoritme za dostupnost, liste želja, i sve ostalo što je Steam bio i jeste odigralo je ulogu u odlučivanju kakve će se igre igrati danas. Da li bi postojala PC verzija rimejkovanog Resident Evil 2 da Steam nije bio Steam? Da li bi postojao Euro Truck Simulator? Teško je govoriti o efektu leptira bez vremeplova da se isti i testira, ali nije nepojmljivo zaključiti da platforme itekako igraju veliku ulogu u svetu igara. Čak iako izuzmemo Steam i PC, videćemo kako je Xbox Live Arcade uticao na  PC tako što je gurao određene indie naslove pod reflektor mejnstrima. Prikladno je čak i to da je Super Meat Boy Forever, nastavak za jednu od tih igara, ekskluziva za Epic Store.

Epic games store

Ono što Epic i Steam budu uradili sledeće - a da to nije samo vikanje “Nije fer!” - promeniće igre budućnosti. Još jedna posledica Epic-ovog juriša jeste udruživanje sa kompanijom Improbable i zajedničko ulaganje 25 miliona američkih dolara da se spreči tranzicija SpatialOS igara na Unity, što ne može da ne znači ništa. Iako se žalimo na neke neugodnosti korporativnih divova koji se bore oko igara koje igramo, PC tržište igara je uvek bilo u stanju podele i borbe između konkurentskih interesnih sfera. Ono što možda i najviše iznenađuje je činjenica da je toliko vremena trebalo da se pojavi konkurent Steam-a. U nekom paralelnom univerzumu to bi mogao biti Riot Games, Blizzard ili CD Projekt i svaka od navedenih bi bila realna opcija, mada je realnost da su glavni borci u ringu danas Valve i Epic.

Steam store

U ovom trenutku za nas je sve to neprijatnost. Steam neće propasti zbog Metro Exodus-a ili The Division 2, ali će postojati posledice - ovako nešto prosto nije učinjeno ranije! - i sve što smo mislili da je sigurno u narednih pet ili više godina u PC igrama je daleko nejasnije nego što je bilo do juče. Steam je nekada davno promenio sve, a sada opet deluje kao da smo na ivici nove metamorfoze.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167