Red Dead Redemption 2

Poster imageJedna od onih simpatičnih ironija je da će Rockstar Games, najpoznatiji po virtuelnim gradskim scenama Grand Theft Auto serijala, stvoriti ono što mnogi smatraju njihovim remek-delom kada je u pitanju rad s prašinom i prljavštinom divljeg zapada. Kada je lansiran na tržište 2010. godine, Red Dead Redemption smešten u postavku zapadnog sveta, bio je osvežavajuć kao hladan udar planinskog vazduha: pastoralni, melanholični kontrapunkt u odnosu na uljanu, urbanističku karikaturu kakav je GTA. Tako je u redu da i njegov naslednik, Red Dead Redemption 2, čini svoje najveće korake u već postavljenom svetu.

Ovo je ogroman, zapanjujuće detaljan otvoreni svet. Moglo bi se ući u sitna crevca i krenuti sa brojanjem svake linije dijaloga, NPC lika, kamena, drveta, kuće i doći do zaključka da je ovo zaista najgušći virtuelni svet koji je izašao iz ovog razvojnog studija. No, ako govorimo o subjektivnom osećaju, bez zalaženja u analiziranje, sa sigurnošću se može reći da je ovo najšire slikarsko platno iz Rockstar Games studija još od GTA: San Andreas. Red Dead Redemption 2 nije više samo pokušaj da se oživi jedan grad, već praktično čitava jedna zemlja.

town

Neke od postojećih lokacija u igri su: visoravni Amorina, skrivene pod snegom do kolena, ravničarski predeli Nju Hanovera, rečni rukavac Lemojna, bogata metropola Sv. Denisa i potkresana zelena prostranstva Zapadne Elizabete. To je mapa koja nudi Rokstarov pogled na znamenitosti i zvuke kasnog 19. veka od Nju Orleansa do Južne Karoline i od Indijane do Ajove, kao i mnogo toga više - jedan restauriran snimak Amerike koja je zauvek izgubljena, koji je pritom  potpuno uverljiv.

Caravan photo
 

To su hiljade malih detalja koji ubeđuju: način na koji nafta treperi na površini vode koja se nalazi izvan fabrika hladnog Anesburga, hladni pogledi i tišina koji vam hrle u susret kada Vaša neugledna pojava prođe kroz salonska vrata kultivisanijeg Sv. Denisa, lampe koje tiho trepere u ponoć. Dizajn scene će od Vas napraviti oduševljenog botaničara: divićete se španskoj mahovini koja visi sa čempresa u rečnom rukavcu, borovima na planinama u daljini, hrastovima u ravnicama i sve to zajedno kako se njiše na vetru. Čak i pre nego što dođete do faune koja leži ispod, steći ćete utisak sveta koji je živ. Dalje, to je isto tako i način na koji će se vreme pogoršavati iznad Vas, gusto posejani oblaci koji se prepliću iznad prostranstva zemlje. Kada se nađete na nekom od velikog broja vidikovaca u igri, primetićete da je horizont tako uzbuđujuće daleko, da je nebo tako ogrmno iznad svega, a pažljivo proučavane formacije oblaka zarad verodostojnosti se kovitlaju u daljini. Veština koja je uložena u stvaranje sveta Red Dead Redemption 2 je neverovatna, skupa i zbog ogromnog truda dizajnera - očigledna u svakoj slici.

nature

Igra je obogaćena  umetnošću i tehničkom izvrsnošću koja je isto tako očigledna. Ako je originalno Red Dead Redemption naginjao celuloidnom prikazu  zapada, onda je njegov naslednik tonski mnogo slikovitiji. Pejzaži umetnika iz 19. veka Alberta Bajerštata su jedan od primetnih uticaja u kreiranju stila za ovu igru: ona gusta ulja na platnu impresivno su se odrazila u sopstvenim teksturama Red Dead Redemption 2; u zoru ili sumrak u određenim danima, postoji takvo bogatstvo svetlosti koje bi čak i Tarnera nateralo da se postidi, povremeno ipak menjajući stil ka impresionističkom difuznom svetlu.

wolf

Red Dead Redemption 2 je svet živih tekstura. Tu je gusto blato kroz koje ćete gacati duž glavne ulice Valentajna, grada u kome počinju vaše avanture, gruba koža kaputa napravljenog koristeći kožu divljači koju ste slobodni da lovite, ili jednostavno napeta koža vašeg konja koji Vas prevozi sa jednog mesta na drugo. Ovo je svet u kome imate opipljivo mesto zahvaljujući Rokstarovoj “Euphoria” tehnologiji animacije zbog koje će svaki Vaš pokret, korak, trk i sudar sa objektom iz okoline izgledati realistično. Impresivno - i donekle okrutno - to se sada proteže i na vašeg konja, što znači da će se agresivni galop u gustiš drveća završiti jednako grozno kao i bilo koji od nasilnih momenata iz GTA.

hunting

Ta fizičnost se briljantno proširuje i na sistem inventara. Ako ulovite jelena, da biste ga vratili u kamp moraćete da ga vežete na leđa konja i na taj način transportujete nazad dok se on uz lagani kas konja gurka o njegova leđa. Ista filozofija se primenjuje i na oružje koje nosite sa sobom, uzeto sa konja i prebačeno preko Vaših ledja. Sve u svemu, to je pametan način da se još više uzemljite u svetu Red Dead Redemption 2. Taj isti svet ostavlja tragove na Vašem avataru: blato i šljunak će ostaviti fleke i prašinu na odeći kao i na koži konja sve dok se iste ili ne očetkaju i plati usluga kupatila, ili pak odaberete da kod okoline izazivate gađenje. Ista ta prljavština će se skupljati i na Vašem oružju, pa ćete i njega morati da čistite, ili pak da platite cenu u njegovoj manjoj efikasnosti. Kao još jedan deo čitavog uživljavanja u virtuelni svet je opcija da održavate dužinu kose i brade ili ih prosto pustite da rastu nekontrolosano, kao i da vodite računa o fizičkom izgledu avatara - da li će da se ugoji od preteranog konzumiranja hrane koju svakako morate unositi da biste održavali “stamina bar”.

saloon

U Red Dead Redemption 2 imate zdravlje i izdržljivost koji se upravljaju pomoću jezgara, koja diktiraju brzinu punjenja radijalnih brojila, koji su takođe tu za vašeg konja i povremeno pojavljuju na mini-mapi i ... ako zvuči zbunjujuće, to je zato što ti sistemi i dalje ostaju nejasni posle više desetina sati uloženih u igru. Možda je to samo pokušaj ove igre da implementira sistem iz “The Legend of Zelda: Breath of the Wild”, ali razlika je u tome što je sličan sistem u Zeldi kristalno jasan. Još jedna sličnost je u izboru odeće. Naime, ako niste na odgovarajući način obučeni u hladnim podnebljima, Vaš protagonista će drhtati i skala zdravlja će primiti udarac. Stvar je u tome što ovaj sistem ostavlja utisak neugodnosti, beznačajnosti i lako se da zanemariti.

Settlement

Istinu govoreći, RDR 2 nosi svoje RPG ruho nonšalantno. Taj isti pristup je evidentan u Vašim susretima - možete da stupite u interakciju sa bukvalno svakim NPC karakterom, mada su akcije sa istim ograničene na nekoliko prostih opcija poput: pozdravi, prozovi, suprotstavi se, smiri situaciju. Naravno, tu je uvek i “pucaj” opcija, nešto što deluje kao čudna “sloboda” za igru koja interakciju bazira na kontekstu. No, dobro, nije kao da je opcija da budete nasilni više nego što je potrebno nešto u čemu određen broj igrača neće uživati. Kako u svakoj Rokstarovoj igri, tako i u Red Dead Redemption 2 najbolje priče se nalaze na marginama, a imaćete utisak da ih sami kreirate. Ponekad je to samo upijanje onoga što okolina nudi - poput posmatranja tražilaca zlata kako prebiraju po istom dok se prevoze preko reke. Nekad će to biti nešto daleko zlokobnije, na primer, ulazak u trag serijskom ubici. Možda ćete se prosto zaboraviti u lovu na preko 200 različitih vrsta divljači, svaka od njih prelepo renderovana da je ubijete i oderete, ili ćete pak naići na stranca koji se našao u nevolji. Mogućnosti su, čini se, nesagledive, ali to samo kada niste u aktivnoj misiji - tada se otvoreni svet prilično “zatvara”, pa ćete sem minimalnih ekskurzija imati opciju samo da svojim saputnicima dodelite par naređenja.

snow

Red Dead Redemption 2 je postavljen u godinu 1899, nekih 12 godina pre događaja u prvobitnoj igri, u vreme kada je američki divlji zapad bio zaista divlji. U prvoj igri se radilo o tome kako se jedan izgnanik od zakona borio sa tim što ga utemeljenje civilizacije i kroćenje zemlje s početka 20. Veka gura ka gubitku svrhe i marginalizaciji. Red Dead Redemption 2 govori o samom procesu kroćenja sa svim nasiljem i previranjima koja su tome prethodila. Vi ste Artur Morgan, veteran iste grupe izgnanika koju lovite kao Džon Marston u originalnoj igri i sada ste lovina koja beži i bori se za sopstveni opstanak.

face

Morgan je manje uverljiv lik u odnosu na Džona Marstona. Za to je najviše zaslužan dizajn ovog lika - opcije koje su Vam date za ophođenje sa okolinom nisu preterano bogate. Bilo da ga gurate na stranu “sveca” ili “zločinca”, on ne blista ni u jednoj kategoriji i zato je teško shvatiti kuda priča ove igre zaista vodi. Dok je prvobitna igra govorila o kroćenju divljine kao i sebe samog, vrativši sat 10 godina unazad ova priča deluje kao da je u nekakvom zastoju.

hunt

Sa druge strane, za pohvalu je sistem zajednice i lojalnosti koju gradite sa Vašom bandom. Kamp u kom se okupljate - a koji će menjati lokaciju kako se priča odvija - je baza sa mogućnošću nadogradnje. Po sopstvenom izboru moći ćete da ptovodite malo ili mnogo vremena sa bandom u kampu, što će se posle ogledati u tome kako ista reaguje na Vas. U početku ćete zajedno ići u lov ili u haranja, a posle svake uspešno obavljene avanture ćete se vraćati u kamp sa plenom prebačenim preko konjskih leđa. Dešavaće se da usled sveopšteg zadovoljstva članova bande izbije čak i žurka, a onda će se narednog jutra svi probuditi teških glava i mamurni. Ovakve terevenke su zaslužne za jednu od najupečatljivijih misija u igri - “noć na pločicama” koja odlično pokazuje koliko je Rockstar napredovao u veštini pripovedanja. Opet, sa druge strane, igra će povremeno biti nemilosrdna u načinu na koji diktira tempo u napredovanju sa glavnom pričom. Često ćete se naći medju likovima koji već nešto pričaju međusobno, a Vama će se ponuditi jedna od onih brzopoteznih opcija koje se najčešće završavaju pucnjavom.

gang

Red Dead Redemption je uvek bio “filmskiji” rođak za Grand Theft Auto serijala, ali u dvojci isti taj filmski aspekt preti da se ipreči ostalim elementima igre. Ovde je u misijama očigledan uticaj igara koje dolaze iz Naughty Dog studija. To može da da spektakularne rezultate kada se uspešno izvede, na primer, eksplozivna jurnjava u vozu ili haotična barska tuča sa naglašenim animacijama, ali kada ne uspe, sigurno ćete biti isfrustrirani što ste pretrpeli neuspeh samo zato što na vreme niste aktivirali određeno dugme za prelazak na sledeći deo filmske sekvence. Postoje i bagovi poput onog da taman kada treba da uhvatite metu, ona se magično teleportuje van dometa.

swamp

Možda najveća razočaranja i ne leže u tome što je Morganov lik inferioran u odnosu na Džonov, niti u tome što priča nastavka nije na nivou svog prethodnika. Problem najviše leži u nesaglasnosti između prve i druge polovine ove igre. Prvih 60ak sati koje ćete uložiti u završetak osnovne priče može da bude jako naporno iskustvo, ali zato narednih 60 sati će pokazati pravu draž i mogućnosti koje ovakav otvoreni virtuelni svet može da pruži. Prošlo je osam godina otkako je izašao prvi Red Dead Redemption i pet godina od izlaska GTA V - dovoljno vremena da sagledamo i uporedimo koliko je Rockstar Games sazreo kao studio i koliko je uložio u pravljenje svakog frejma ovog naslova. Doduše, isto tako smo u međuvremenu imali prilike da nas razmaze naslovi poput Witcher-a 3,  Assassin’s Creed: Origins-a i The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

vista

Sa druge strane, ovaj naslov nudi nešto drugo: bogatstvo detalja i tehničku superiornost koja je bez premca i oduzima dah. Da li je ovo najbolja Rokstarova igra i novo remek-delo uz original? Čini se da ipak ima malo više propusta i nesavršenosti u svojoj osnovi da bi nas istinski ubedila da jeste. Da li je ovo najbogatiji i najlepši otvoreni svet u jednoj igri? Bez ikakve sumnje da jeste.

Još jedna primedba za kraj: Red Dead Redemption 2 je trenutno dostupan samo za konzole, a PC verzija još nije zvanično najavljena, mada se šuška o tome da će se kroz određeno vreme pojaviti (Rockstar je poznat po tome na primeru brojnih naslova koji su tek nakon nekoliko meseci došli i na PC).

Neophodna konfiguracija (u slučaju emulacije):

 • Procesor: AMD FX 8320 / Intel Core i5 4570
 • Grafička kartica: AMD Radeon R7 265 or NVIDIA GeForce GTX 950 2GB VRAM
 • Pixel Shader: 5.0
 • Vertex Shader: 5.0
 • RAM: 8 GB
 • Operativni Sistem: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bitna verzija)


Poželjna konfiguracija (u slučaju emulacije):

 • Procesor: Ryzen 7 2700, Intel Core i7-6700K
 • Grafička kartica: AMD Radeon Rx 470 or NVIDIA GeForce GTX 1070 4GB VRAM
 • Pixel Shader: 5.0
 • Vertex Shader: 5.0
 • RAM: 16 GB
 • Operativni Sistem: Windows 7 SP1, Windows 8.1, Windows 10 (64-bitna verzija)

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167