Minion Masters: Forced to Duel

cover photoMožda se pitate otkud u poslednje vreme ova najezda borbenih igara u stilu okršaja u areni, ali, kako njihova uspešnost na tržištu pokazuje, one masovno nalaze put do ciljne publike, a publici se one dopadaju. Kada govorimo o ovom tipu igara, treba napomenuti da je spiritualni prethodnik Minion Masters-a igra iz S2 Games studija pod nazivom Brawl of Ages. Ova igra je uključivala dve zaraćene strane koje odigravanjem različitih karata na bojno polje prizivaju oživljene verzije istih u pokušaju da preplave protivnika i sruše mu utvrđenje.

Minion Masters: Forced to Duel prati ovaj recept gotovo preslikano: dve strane ratuju u nameri da unište onog na drugoj strani arene. Ovo ćete pokušati da postignete tako što sastavite špil karata pre nego što uđete u matchmaking. Postoji mnogo toga što Minion Masters: Forced to Duel čini zanimljivim, ali, pitanje je: koliko dugo on može opstati kao klon? Spolja, Minion Masters: Forced to Duel zaista deluje kao kopija pomenutog Brawl of Ages, ali presvučena u sopstveni autentični stil koji krasi igre iz Forced serijala. Za one koji nisu upoznati, razvojni tim, kao i izdavač ovog naslova je BetaDwarf, tim koji odlično obavlja posao u nameri da igračima pruži kvalitetan sadržaj. U svom ranijem naslovu, Forced Showdown, uspeli su da uspostave određenu atmosferu, koju su kasnije uspešno preneli i na Minion Masters: Forced to Duel.

picture 1

Iako bi se ovaj tip igara najprostije mogao opisati kao Collectible Card Arena game, u suštini one crpe elemente iz još nekoliko samostalnih žanrova poput: CCG, MOBA, RTS i Tower Defense. Kada prvi put budete pokrenuli Minion Masters: Forced to Duel dočekaće vas tutorijal koji će vas provesti kroz osnove igre. Ovo uključuje sve od pravljenja špila do odigravanja same partije, tipova jedinica kao i mehanike igre. Kako mehanika ove igre izgleda u praksi? Pre samog početka partije biraćete jednog od (za sada) devet dostupnih mastera, a svake sedmice nasumična tri od datih devet će biti ponuđena za besplatno igranje i isprobavanje. U slučaju da vam se neki od njih naročito dopadne, imate opciju da ga trajno otključate korišćenjem bilo zlatnika koje osvajate kompletiranjem misija i pobedom u partijama, bilo premium valute koju kupujete ulaganjem pravog novca u igru. Prodavnica premium valute sadrži mnoštvo ponuda, od “paketa” sa shardovima pomoću kojih pravite karte, do opcije za dobijanje dvostrukog iskustva nakon partija - zauvek. Ako se odlučite da kupite neki od ovih paketa (cene se kreću od $2.99 do $99.99), a budući je igra besplatna i da se samo od ovakvih transakcija finansira i svaki priliv u budžet developeri će ceniti i iskoristiti za dalji razvoj, sigurno ćete i sami osetiti olakšanje na kompetitivnom nivou. No, da nastavimo sa mehanikom.

Battlefield

Gore pomenuti masteri su ono što ćete vi braniti, odnosno napadati. Svaki od mastera donosi nešto svoje u bitku. Oni nisu samo pasivne statue, već će svaki od njih da napada, neki sa razdaljine, a neki prsa u prsa, sem toga, svaki od njih ima jedinstvene tri sposobnosti koje otključava sakupljanjem dovoljne količine iskustvenih poena. Iskustvo se dobija kontrolisanjem jednog ili oba mosta koje zauzimate tako što vaše jedinice poslednje pređu preko njih. Ako pod vašom kontrolom držite oba istovremeno, dobijaćete dodatno iskustvo i time pre otključavati specijalne sposobnosti vašeg mastera, što će vam doneti veću prednost nad protivnikom. Kontrolisanje mostova je samo jedan strateški element koji će vam doneti pobedu, a minioni i magije je drugi.

Chest opening

Svaki minion ili spell košta određeni broj mana poena, koji može biti između 1 i 10. Mana se u pocetku puni laganim tempom, a kako partija odmiče, sve brže i brže. Što je cena karte u mana poenima veća, to će ona po pravilu biti jača ako je u pitanju izdržljivost miniona, ili destruktivnija ako je u pitanju spell. Na primer: prosečna 3-mana karta će prizvati nekoliko lakih pešadinaca, dok će 9-mana karta na polje prizvati ogromnog golema koji može da izdrži popriličnu količinu udaraca pre nego što padne. Kada budete prizivali jedinice na bojno polje (prevlačenjem karte iz trake na određenu lokaciju u areni), vodite računa i koji tip jedinice prizivate: leteće jedinice su nedodirljive za mnoge zemljane, ali zato ne mogu da zauzimaju most. Još jedna stvar o kojoj treba voditi računa jeste da su pojedini masteri pogodniji za određeni tip jedinica zbog svojih sposobnosti (recimo Stormbringer je specijalizovan za jedinice koje pucaju na daljinu).

Interface

Odnošenje pobede u partijama vašem nalogu donosi zlatnike i iskustvo. Iskustvo je tu da napredujete po nivoima i time otključavate razne dodatke, kao i nove mogućnosti igranja (poput ekspedicija i mayhem-a). Kada otključate deveti nivo, dobijate pristup draft modu, ono što je arena u Hearthstone igri, gde pravite špil od nasumično ponuđenih karata, a onda se borite protiv ljudskih protivnika koji su takođe prošli kroz draft. Zlatnici se mogu koristiti za kupovinu keystone, što su u suštini špilovi dodatnih karata (od 10 ponuđenih karata, na točku koji se zavrti, izvlačite samo jednu). Postoji i sistem pravljenja karata koristeći shards koje dobijate otvaranjem keystone ili kada rasformirate karte kojih imate višak.

Leveling

Na kraju, ono što je vrlo značajno za ovu igru jeste odnos koji BetaDwarf ima za zajednicom, jer bez toga, ova igra bi bila samo još jedan klon. BetaDwarf je integrisao podršku za streamere direktno u igru i omogućio im da dobijaju bonuse kada god to rade. Grafika igre je jako prijatna za oči. Announcer, iliti glas koji najavljuje početak partije i sporadično komentariše zbivanja u areni je urnebesno zanimljiv. Element igranja ovakvog tipa igre u realnom vremenu umesto klasično poteznog čini je izuzetno zabavnom i dinamičnom. Ako ste obožavatelj kartaških igara, strategije, MOBA, ili svega toga zajedno, toplo vam preporučujemo da se oprobate u Minion Masters: Forced to Duel.

 
Neophodna konfiguracija:
  • Procesor: Intel Pentium 4 1.8GHz / AMD Athlon XP 1700+
  • Grafička kartica: AMD Radeon X600 Series / NVIDIA GeForce 210
  • DirectX: 9
  • RAM: 1 GB
Poželjna konfiguracija:
  • Procesor: Intel Celeron E1200 Dual-Core 1.6GHz / AMD Athlon 64 X2 Dual Core 4000+
  • Grafička kartica: AMD Radeon HD 6550D / NVIDIA GeForce GT 230
  • RAM: 2 GB
 
 
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167