Fortnite Battle Royale

Fortnite Battle RoyaleSvi mi znamo da svako vreme ima svoj duh, a ono što čini duh vremena je širok spektar istaknutih događaja, ljudi, fenomena i, naravno, reakcija javnosti na sve navedeno. U ovom članku ćemo se pozabaviti analizom gore pomenutih elemenata na primeru video igre koja je osvojila čitav igrački svet. Fortnite Battle Royale (u daljem tekstu Fortnite) je besplatna i prilagođena verzija originalne igre pod imenom Fortnite Save the World  koja je zamišljena kao kooperativna timska igra preživljavanja iz trećeg lica, sa elementima gradnje i pucanja u cilju odnošenja pobede nad talasima nadolazećih zombija. Ova igra i danas postoji samostalno, ali nije tako sjajna, niti popularna.

Ono što je ljude Epic Games studia nateralo da preispitaju odluku u kom smeru žele da razvijaju svoje čedo jeste eksplozija popularnosti Battle Royale žanra početkom 2017. godine, kao i uspeh koji je pionir na ovom polju, Player Unknown’s Battlegrounds ostvario. Rezultat toga je bilo, skoro preko noći, lepljenje Battle Royale etikete na Fortnite, ali, pošto je ovaj žanr u tom momentu imao već razvijenu konkurenciju, bilo je potrebno istaći se još po nečemu. Pre nego što zaronimo  dublje u priču o Fortnajtu, reći ćemo par reči o tome šta je uopšte Battle Royale žanr i kako ga Fortnite realizuje. U svom osnovnom modu, to je multiplayer pucačina za maksimalno 100 igrača u kojoj je vaš cilj da ostanete poslednji preživeli. Partiju počinjete iskakanjem iz letećeg autobusa (osvežavajuća varijacija na vojni avion iz Player Unknown’s Battlegrounds-a) iznad živopisnog ostrva sa šarolikim terenom prožetog stambeno-industrijskim objektima u kojima se krije ključ vašeg uspeha - oružje, municija, pancir, prva pomoć i ostale potrepštine. Kao i u ostalim igrama ovog tipa, i ovde počinjete nenaoružani, opremljeni samo krampom. Pitate se šta će vam kramp? Upravo smo došli do prve i najveće razlike između Fortnajta i konkurencije. Dok Player Unknown’s Battlegrounds ne ide dalje od vaše umešnosti u nišanjenju i pucanju, u Fortnajtu je to samo jedna strana medalje, a druga, podjednako važna je gradnja. Igra vam daje mogućnost da gradite u realnom vremenu i tako napravite mini-utvrđenje tamo gde da inače nema, kako biste se zalštitili od protivničke vatre, ili pak da napravite prilaz krovu zgrade ili se popnete na brdo koje, recimo, nema kosinu sa strane na kojoj se nalazite. Ograničenje je samo vaša mašta. Ono što možete da gradite su zidovi, rampe i podovi, a sve to od različitih materijala (drvo, kamen, metal…).
 
Screen 1
 
U zavisnosti od toga koji materijal budete koristili, utoliko će vaš zaklon imati veću izdržljivost. Materijale sakupljate pomenutim krampom tako što sakupljate drvo, olupinu automobila, zid kuće itd. Čak i ako sebe smatrate odličnim nišandžijom, sve dok ne savladate rotaciju svog lika i brzo korišćenje modula za gradnju, bićete izuzetno lak plen za igrače koji su za ovo već izvežbali prste. Ono što ćete primetiti kao pravilo jeste da se finalni momenti partije svode na građenje što više utvrde kako biste, sa što veće visine i preglednosti koju ona donosi, protivnike mogli da skidate snajperom ili preciznim hicima iz nekog drugog oružja i time sebi obezbedite victory royale. Borbena zona na početku svake partije pokriva kompletnu površinu ostrva, ali se progresivno, u konstantnim vremenskim intervalima, smanjuje i time tera igrače na sve manju površinu kako bi se sprečilo da partije traju predugo. Iako sve ovo na papiru deluje zanimljivo, a zanimljivo i jeste, loša strana svega je krivulja savladavanja mehanika igre. Svaka za sebe jeste jednostavna, ali savladati i koristiti sve istovremeno ume da bude izazov za početnike, pogotovo jer tutorial ne postoji. Fortnite vas, izuzev par linija teksta, ostavlja da se snalazite kako umete, ili da gledate klipove na YouTube-u, ne biste li videli šta “pali”. Za većinu igrača to znači da će vam prvih nekoliko desetina partija biti veoma kratko i bolno iskustvo, ali, ako budete istrajni, sve će polako doći na svoje. Fortnajtova nagrada za uporne jeste poprilična sloboda u rešavanju svakog problema na koji naiđete i ništa od toga ne ostavlja utisak definitivno ispravnog ili pogrešnog. Ovo je retka igra u kojoj vas poraz više ispunjava rešenošću da se poboljšate nego razočaranjem, a svaka smrt donosi brzu realizaciju toga šta i gde je pošlo po zlu.
 
Screen 2
 
Zahvaljujući multimilionskoj bazi igrača i brzom mečmejkingu, od smrti do novog iskakanja iz letećeg autobusa nikad neće proći više od 60 sekundi, pa ćete vrlo brzo imati priliku da ispravite greške iz prethodne partije, ili možda isprobate sasvim novu strategiju. Treba napomenuti da igra može da se igra solo, u duetu ili kao deo četvoročlanog tima. Osim osnovnog battle royale moda, postoji i opcija da se igra 50 na 50, što ovu igru stavlja i u ulogu konkurenta Battlefield naslovima.
 
Sem živopisne grafike, dinamične akcije i inovacija na polju mehanike igre, Fortnite poseduje još kvaliteta koji ga razdvajaju od konkurencije i čine planetarno popularnim. Pre svega, ova igra je potpuno besplatna za igranje, što znači da možete da je igrate kada želite, koliko god želite i sa kim god želite. Igra se finansira isključivo kozmetičkim mikro-transakcijama, a najskuplja stvar u prodavnici je battlepass, sezonska propusnica koja vam za trajanje jedne sezone od 10ak nedelja otključava svu kozmetiku i košta 10 američkih dolara. Sve što može da se kupi za pravi novac takođe može da se zaradi i strpljivim igranjem, tako da igrači koji ulažu novac u ovu igru time ne stiču nikakvu nefer prednost.
 
Screen 3
 
Fortnite postoji u verziji za PC, sve aktuelne konzole, pa čak i za mobilne uređaje (trenutno postoji samo iOS verzija, a Android je u planu). Što se verzije za PC tiče, hardverska zahtevnost je toliko mala da igra pristojno radi i na konfiguracijama koje su duplo slabije od minimuma koje traži Player Unknown’s Battlegrounds. Još jedna jako bitna stvar jeste konstantan priliv novina koje autori implementiraju u igru, od kozmetike preko oružja do novih igračkih modova, sve se konstantno dodaje, menja, izbacuje pa igra uvek ostaje sveža. Za razliku od Player Unknown’s Battlegrounds-a, autori Fortnajta slušaju šta igračka zajednica želi i vredno i brzo rade na tome da uvedu promene iza kojih zajednica stane. 
 
Na kraju, battle royale je žanr koji će po svemu sudeći da se zadrži na igračkoj sceni duže vremena, a Fortnite je njegova perjanica. Nakon silnih rekorda koje je oborio na Twitch-u i Steam-u, teško je zamisliti igru koja bi mogla da ga ugrozi. A da, jesmo li pomenuli turnir koji Epic Games planira sa nagradnim fondom od 100 miliona dolara? Dok Fortnite planira da piše istoriju e-sportova, ukoliko vam se ova igra dopadne i odlučite da vežbate, možda biste i sami mogli postati deo iste.
 

Neophodna konfiguracija:

 • Procesor: Intel Core i3 2.4 Ghz
 • Grafička kartica: 
 • Intel HD 4000
 • Pixel Shader: 3.0
 • Vertex Shader: 3.0
 • RAM: 4 GB

Poželjna konfiguracija:

 • Procesor: Intel Core i5 2.8 Ghz
 • Grafička kartica: Nvidia GTX 660 / AMD Radeon HD 7870
 • RAM: 8 GB
 • Pixel Shader: 5.0
 • Vertex Shader: 5.0
 • Posvećeni Video RAM: 2048 MB

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167