Assassin’s creed: Origins

Assassin's Creed: OriginsDeseta iteracija svačije omiljene parkour-šunjalice je pred nama. Dve godine nakon njegovog prethodnika, Assassin’s Creed: Syndicate-a, Origins je stigao na rafove širom sveta 27. Oktobra 2017. Godine istovremeno za Microsoft Windows, Playstation 4, kao i X-box One. O tome koliko je željno ova igra iščekivana govori podatak da je u prvih deset dana ostvarila duplo veću zaradu nego njen prethodnik, kao i da je 35% prodaje bilo u elektronskoj formi, u poredjenju sa samo 12% koliko je ostvario Syndicate.

Za vas koji se po prvi put susrećete sa jednom od igara iz Assassin’s Creed serijala, u pitanju je akciona avantura sa jakim fokusom na pritajenost i šunjanje iz perspektive trećeg lica. Radnja Origins-a je smeštena u drevni Egipat, u periodu od 49-47. godine pne. za vreme vladavine faraona Ptolemeja II. Igrač preuzima ulogu Bajeka, člana reda medžaja, paravojne policijske organizacije faraonovih zaštitnika naroda, koji zajedno sa svojom suprugom Ajom pokušava da zaštiti običan narod od raznih nepravdi i previranja koja se dešavaju u kraljevstvu. Glavni motiv koji pokreće našeg junaka i njegovu suprugu jeste ubistvo njihovog mladog sina od strane misteriozne grupe ljudi pod maskama, nakon čega zajedno kreću u potragu za odgovornima i sprovođenjem beskompromisne osvete nad istim. Splet raznih okolnosti i događaja dovodi do toga da on i njegova supruga osnivaju bratstvo, po kom ovaj serijal i nosi ime, u cilju borbe protiv misterioznog religioznog kulta, koji, sem ubistva njihovog sina, stoji iza mnogo mračnijih dešavanja i zavera na teritoriji čitavog Egipta.

Ono što će vas prvo dočekati kada zakoračite u Ubisoft-ovu depikciju drevnog Egipta jeste izvanredna grafika koju pokreće AnvilNext 2.0 engine, koji je u ovoj verziji dobio nadgradnju renderovanja fizike u interakciji sa objektima, kao i unapređen sitem globalnog osvetljenja i volumetrijske tehnologije što sve ukupno doprinosi do sada neviđenom nivou detalja i realističnosti pa će tako materijali, objekti i površine uverljivo reagovati na svetlo i senke, svaka travka će se individualno zanjihati kada protrčite kroz polje cveća, a sve to u mnogo većem obimu nego što smo da sada imali priliku da vidimo.

Sve ovo možda i ne bi bilo na tako visokom nivou da se dve godine ranije na tržištu nije pojavio čuveni Witcher 3, koji je u tom momentu predstavio ogroman, teško dostižan pomak na polju video grafike i živopisnosti sveta i time dao domaći zadatak svima koji žele da mu konkurišu. Pomenuti Witcher Ubisoftu nije bio zvezda vodilja samo u grafičkom smislu, već i u mnogim elementima gejmpleja, pa se zato nemojte iznenaditi ako vam čitav koncept misija, usputnih događaja i generalno načina na koji se sve to dešava deluje odnekle poznat. Naravno, razvojni tim Origins-a je imao dovoljno vremena da sve inovativne i vredne elemente svog konkurenta asimilira i dodatno unapredi, pa tako pred sobom imamo igru koja svojom kompleksnošću i veličinom ostavlja bez daha. Svet je ogroman i dinamičan, prepun živopisnih predela kao što su pustinje, oaze, močvare, zatim lokacija: Aleksandrija sa svojom velelepnom bibliotekom i svetionikom; Giza sa svojim platoom, piramidama i Sfingom; Memfis sa svojim močvarama i kanalima, kao i nebrojene manje naseobine, hramovi, pećine, vojnički kampovi, sve skupa kompleksnom mrežom puteva objedinjeno u jedan dišući svet.

Vaš lik će napredovati i jačati sa svakim novim iskustvenim nivoom, koji ćete dobiti kada napunite skalu potrebnim brojem iskustvenih poena. To možete učiniti bilo rešavanjem glavnih i sporednih misija, bilo lovom na životinje, od kojih ćete dobijati vredne materijale za unapređenje opreme, bilo lovom na vojnike u njihovim kampovima, sakupljanjem skrivenih predmeta po grobnicama i hramovima, ili pak učešćem i pobedom u trkama na hipodromu u Aleksandriji.

Svakim novim nivoom dobijaćete po jedan Ability poen, koji potom možete dodeliti određenoj specijalnoj veštini u “drvetu” veština i time je otključati bilo kao pasivni ili aktivni bonus. Drvo se račva na tri grane: “ratnik”, “lovac” i “vidovnjak”, a vi ste slobodni da raspoređujete poene po slobodnoj volji, dokle god je ispoštovan sistem preduslova, mada će vam u praksi i te kako biti potreban balans izmedju sve tri grane.

Ovo nas dovodi i do same mehanike igre i sistema borbe, koji, iako redizajniran, daleko je od savršenog. Pozitivna strana svakako jeste što vas kliktanje isključivo po levom kliku miša neće dovesti do pobede u okršajima čak ni protiv grupe najjednostavnijih protivnika, pa ćete morati da se dovijate, koristite kombo poteze, ili pak ubijanje iz senke (pa nije li to i poenta ovakve igre?). Sistem “zaključavanja” protivnika kao fokus metu nije idealno realizovan, te će vam se često desiti da nakon promašenog udarca nastavite da mlatite u prazno.

Još jedna novina, koja prethodi samoj borbi, jeste Senu, vaš orao-ljubimac pomoću kojeg ćete iz vazduha locirati metu misije, skrivena blaga, vojničke patrole i pažljivo osmisliti strategiju napada sa svim dostupnim informacijama. Ako uložite veći broj poena u granu “lovac” na drvetu veština, Senu će postati i aktivni učesnik u bitkama, te će loviti divljač ili ometati čuvare.

Naravno, čitav ovaj hvalospev posvećen Originsu dolazi sa, za većinu, velikom cenom. Hardverska zahtevnost je prilično velika, pa ako niste ulagali u svoj računar u proteklih 5 ili više godina, budite srećni ako uopšte pokrenete igru i na najnižem nivou detalja. Ako nekim slučajem ispunjavate uslov preporučene, ili pak poželjne konfiguracije, spremite se za desetine, a možda i stotine sati kvalitetne zabave u ovom verodostojnom virtuelnom svetu.

Neophodna konfiguracija:

  • Procesor: Intel Core i5-2400 S 2.5GHz / AMD FX-6350
  • Grafička kartica: NVidia GeForce GTX 660 / Radeon R9 270
  • RAM: 6 GB

Poželjna konfiguracija:

  • Procesor: Intel Core i7-3770 quad-core 3.4GHz / AMD FX-8350
  • Grafička kartica: NVidia GeForce GTX 760 / Radeon R9 280X
  • RAM: 8 GB

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167