Grand Theft Auto V

gta_vPet godina nakon GTA IV, novi nastavak ovog popularnog serijala, koji nosi naziv Grand Theft Auto V, je u završnim fazama izrade, ipak po sredi nije samo još jedan nastavak GTA serijala, već nastavak koji donosi vidne promene i poboljšanja.

Prva i najuočljivija promena jeste grafika koja, za razliku od grafike u prethodnim GTA igrama, ne zaostaje za trenutnim standardima, druga velika izmena jeste postojanje tri glavna lika kojima će igrač, po svom izboru, moći da upravlja, takođe dodatno je poboljšan i sistem borbe u igri kao i fizika što doprinosi realističnijem ponašanju automobila i drugih objekata.

Priča igre je u osnovi prilično standardna za GTA serijal, reč je o poteri za svemoćnim dolarom koja polako ali sigurno glavne likove vodi u kriminalno podzemlje. Radnja je smeštena u državi San Andreas, gradu Los Santos, koji je replika Južne Kalifornije i grada Los Anđeles, prvi put San Andreas je upotrebljen kao mesto radnje u igri GTA: San Andreas.

gta_v_1

Iako je postavka priče prilično standardna, i ne donosi velike promene vezane za tok priče i mesto dešavanja, veliko odstupanje od ostalih igara iz Grand Theft Auto serijala predstavlja postojanje tri glavna lika kojima igrač može upravljati i čije priče se međusobno preklapaju, promena lika se može izvršiti u bilo kom momentu u toku igre, zanimljivo je to da je svaki od likova vezan za određeni deo grada, kao i to da je svaki od likova, kada nije pod kontrolom igrača, samostalno aktivan, tj. kreće se po gradu ili uživa u svom omiljenom hobiju.

gta_v_2

Uvođenje tri glavna lika dovelo je i do promene mehanike igre, jer svaki lik ima svoju specijalnu sposobnost, što je novina za igre iz GTA serijala, Michael, bivši pljačkaš banaka koji pokušava da živi normalnim životom, ima sposobnost da uspori vreme tokom borbe.

gta_v_3

Trevor, njegov nekadašnji partner koji živi sam u kamp prikolici i nemarno troši novac stečen pljačkom, ima sposobnost da uđe u stanje besa tokom kog postaje otpornij i znatno jači.

gta_v_4

Franklin, koji beznadežno pokušava da zaobiđe kriminalno podzemlje ali pored svih pokušaja ipak ulazi u njega, ima sposobnost da uspori vreme dok vozi.

Ovi dodaci iako ne deluju kao drastične promene, znatno utiču na tok igre i poboljšavaju ga.

RPG elementi koji su bili karakteristični za GTA: San Andreas su prisutni i u GTA V što daje mogućnost nadograđivanja sposobnosti likova.

Još jedna zaostavština iz prethodnih GTA igara, tačnije iz GTA IV, jeste i mobilni telefon čija je svrha izvršavanje pojedinih radnji kao i mogućnost pristupa internetu u igri, internet u igri predstavlja mini igru za sebe koja igračima daje dodatne načine da steknu novac, npr. trgujući akcijama na berzi, ili da dodju do nekih zanimljivih informacija u igri.

Pored ove jedinstvene mini igre postoje i ostale, kao što su tenis, ronjenje itd.

gta_v_5

Što se tiče tehničke strane igre, najveće i najuočljivije promene pretrpelo je ipak samo jezgro igre, odnosno engine, u pitanju je nadograđeni RAGE engine kom je dodat i Euphoria engine. Euphoria engine je zadužen za animacije likova što doprinosi verodostojnosti samih likova, tako da su sada animacije veoma tečne i realistične a sami modeli ljudi izgledaju prilično verodostojno. RAGE engine je zadužen za ostale aspekte igre kao što su teren, modeli zgrada, vozila itd.

gta_v_6

RAGE engine je modifikovan tako da sada podržava dosta veću površinu terena, čime se postiže veći utisak dinamičnog i otvorenog sveta koji je prisutan u GTA V, fizika igre je takođe unapređena znatno pa se zbog toga vozila i svi ostali modeli ponašaju dosta realnije u odnosu na prethodne igre.

Engine je pretrpeo izmene i na polju mehanike same igre, znatno je poboljšan sistem brobe kao i sistem zaklona koji sada radi veoma tečno, zanimljivu izmenu su pretrpeli i zadaci koje igrač treba da izvrši, oni više nisu u potpunsti linearni, jer sada igrač, u pojedinim zadacima, može da bira sa kim i na koji način će rešiti određeni zadatak što u prethodnim GTA igrama nije bio slučaj.

gta_v_7

Iako su tehinčka unapređenja vidljiva i veoma značajna, ona nisu potisnula u drugi plan grafički dizajn, ono što se može jasno uočiti jeste da su modeli ljudi, automobila, zgrada i terena pažljivo nacrtani, ni jedan deo sveta nije zapostavljen, oblasti van naselja kao što su planine i šume su stanište za životinje što igračima daje jedinstvenu priliku da se upuste i u avanturu lova, podvodni svet je takođe popunjen biljkama i životinjama, kao i raznim drugim zanimljivostima, samim tim igrač se podstiče da istražuje kako kopnene tako i vodene površine.

gta_v_8

GTA V će od početka imati multiplayer mod, veoma sličan onom u Max Payne 3, čak će igrači koji su imaju Max Payne 3 i GTA V biti automatski povezivani, igrači će moći da formiraju privatne timove ili da koriste timove koje su kreirali u Max Payne 3, takođe moćiće i da se uključe u javne, otvorene, timove, ideja iza multiplayer moda je da bude slican singleplayer modu i da omogući igračima da uživaju u svim aktivnostima koje su im dostupne u singleplayer modu, pa će se tako multiplayer igra bazirati na rešavanju zadataka zarad osvajanja bodova i nadogradnje likova.

gta_v_9

Kada se sve uzme u obzir jasno se vidi da je Grand Theft Auto V daleko naprednij od svojih prethodnika, prva i najuočljivija promena je grafika za koju se više ne može reći da zaostaje nekoliko godina iza standardne grafike, raskinuto je sa potpunom linearnošću, igračima je data mogućnost izbora likova kao i mogućnost uticanja na tok zadataka, poboljšana je mehanika igre, dodati su razni RPG elementi, svet je detaljno obrađen, što sve za rezultat treba da doprinese uspehu GTA V igre.

gta_v_10

Grand Theft Auto V će biti dostupan na Xbox 360 i PlayStation 3 platformi 17. septembra 2013. godine.

Kada i da li će GTA V u opšte biti dostupan za PC i Wii U platformu i dalje nije poznato.

Više informacija možente pronaći na: http://www.rockstargames.com/V/

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167