Brzina Interneta

Brzina InternetaBrzina interneta zavisi od više faktora kao što su na primer: vrsta internet konekcije, stabilnost veze i naravno paket koji plaćate provajderu. Ono što većinu korisnika interneta danas zanima kada su u pitanju internet konekcije i brzine istih, jeste merenje brzine interneta koje se može uraditi pomoću web sajtova koji pružaju servise za merenje brzine interneta. U daljem tekstu opisaćemo kako da izmerite brzinu interneta, kao ineke ključne faktore u vezi sa istom.

Merenje brzine interneta – „Internet speed test“

Ovde ćemo Vam pokazati kako da najjednostavnije uradite test brzine interneta. Test ćemo uraditi uz pomoć najpopularnijeg servisa za merenje brzine, a to je SpeedTest.net. Idite na sajt http://speedtest.net/ sačekajte da se sajt učita i zatim kliknite na „Begin Test“ kao što je prikazano na slici ispod. Test internet brzine će ubrzo početi nakon klika na lokaciju sa koje želite da vršite merenje ili klikom na  „Begin Test“ što automatski podrazumeva najbolju lokaciju za merenje brzine.

Brzina Interneta

Nakon klika na Begin Test, test će početi da se izvršava.

Brzina Interneta - Test

Prilikom testa izvršiće se ping test, što je inače kvalitet vaše veze, nakon toga izvršiće se test brzine downloada i uploada. Kada se sve zavši, rezultati će biti ispisani na ekranu, a možete ih podeliti klikom na „Share this result“.

Brzina Interneta - Test Brzine

Važna napomena: Merenje brzine putem ovog i sličnih servisa nije baš najpreciznije. U praksi brzine su obično mnogo veće. Na primer kod mene je ovde izmerena brzina uploada 0,58Mbps dok se u praksi pokazuje preko 100Kb/s što je oko 1Mbps.

 

InternetBrzina interneta prvobitno zavisi od paketa koji plaćate provajderu. Na primer ako plaćate ADSL paket od 4Mbps (četiri megabita po sekundi) vi biste trebali da imate tu brzinu koja u KB po sekundi iznosi 512 KB/s. Skoro nikada nećete imati celih 512KB/s jer brzinu protoka određuje još mnogo dodatnih faktora. Ako koristite ADSL internet i ako ste na primer blizu telefonske centrale velika je mogućnost da ćete izvlačiti maksimum od Vaše nazivne brzine paketa, dok u slučajevima kada ste daleko od centrale, dolazi do slabljenja signala i relativno manje brzine protoka podataka.

 

Brzina interneta može zavisiti od još dosta faktora, a osnovne brzine korišćenja se mogu podeliti na:

  1. Brzinu klasičnog preuzimanja fajlova (Download)
  2. Brzinu otpremanja (slanja) fajlova (Upload)
  3. Brzinu pretraživanja stranica (Web surf)

Kako sve ovo funkcioniše, zašto brine variraju i šta sve ovo znači opisaćemo u daljem tekstu.

 

Brzina preuzimanja fajlova (Download)

Ova aktivnost podrazumeva preuzimanje fajlova sa određenih udaljenih servera kao što je na primer skidanje programa, muzike, igrica i slično. Vi obićno odaberete paket kod internet servis provajdera i plaćate određenu cenu za njega. Taj paket uključuje brzinu preuzimanja podataka (Download) i brzinu slanja podataka (Upload). Brzina preuzimanja o kojoj je u ovom segmentu članka reč, zavisi od gore pomenutog faktora udaljenosti od telefonske centrale ako je u pitanju ADSL ili udaljenosti od glavnog rutera ako je u pitanju kablovski internet kao i kvalitet signala kod wireless interneta. Brzina download-a zavisi još i od udaljenosti servera sa kog preuzimate fajlove jer zbog velike razdaljine između servera koji šalju podatke i krajnjeg korisnike može doći do slabljenja kvaliteta veze tačnije kašnjenja. Brzina preuzimanja može biti znatno otežana ukoliko se sa računara u isto vreme vrši slanje podataka (Upload) što je najveći problem kod ADSL interneta jer što je veće opterećenje slanja podataka to je zagušenija veza i brzina primanja podataka se znatno smanjuje. Zbog ovog problema kod ADSL interneta poželjno je da ne otpremate druge fajlove na internet dok skidate nešto zato što u protivnom dolazi do drastičnog zagušenja Vaše brzine.

 

Brzina otpremanja (slanja) fajlova (Upload)

Ova brzina je znatno manja kod mnogih provajdera u odnosu na brzinu preuzimanja. Naravno ova brzina takođe zavisi i od paketa koji plaćate, jer se sa povećanjem brzine skidanja povećava i brzina slanja kod skoro svih provajdera. U tekstu iznad smo već opisali slučaj zagušenja veze prilikom uploada. Ukoliko imate veću brzinu uploada to će Vam biti lakše da otpremate fajlove na internet kao što je na primer slanje slika na facebook, postavljanje video snimaka na youtube i slično. Sve te radnje biće znatno brže ukoliko je brzina uploada veća.

 

Brzina pretraživanja stranica (Web surf)

Brzina InternetaOva brzina zavisi naravno od brzine interneta (brzine downloada i uploada), ali zavisi i od samog računara. Slabiji računari će sporije otvarati neke web stranice koje sadrže multimedijalne sadržaje kao što su flash animacije, java skripte, flash igrice itd. Brzina otvaranja web stranica zavisi i od samog kvaliteta veze  između udaljenih tačaka što se naziva „ping“. Ukoliko postoje preskoci i velika kašnjenja u vezi, onda će doći do znatno sporijeg i zagušenijeg otvaranja web stranica. Brzina web surfa takođe zavisi i od internet pretraživača koji koristite. Najbrži internet pretraživači su već daleko poznati i popularni među internet korisnicima, a to su Opera, Mozilla Firefox i Google Chrome. To su tri najbrža i najstabilnija internet pretraživača. Ukoliko koristite MS Internet Explorer ili neki drugi nepoznati pretraživač osim modifikovanih mozilinih na linuxu, savetujem Vam da što pre pređete na neki od ova tri navedena, zbog brzine i bezbednosti

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167