Kako narezati operativni sistem (Bootabilan disk)

Bootable DiscU ovom tutorijalu objasnićemo Vam kako da pravilno narežete operativni sistem na CD/DVD koji se može pokrenuti za instalaciju sistema. Prvo što Vam je potrebno jeste ISO fajl u kom su zapakovani podaci i fajlovi operativnog sistema. U ovom tutorijalu koristićemo jednu od poznatih linuks distribucija, a to je Slackware 14.0. Druga stvar koja će Vam biti potrebna je Nero Burning ROM pomoću kog ćemo narezati DVD. Ukoliko ste nabavili ove dve glavne stvari i naravno posedujete CD/DVD rezač i disk, možemo da počnemo sa upustvom.

Opširnije: Kako narezati operativni sistem (Bootabilan disk)

Zaštita podataka

Zastita podatakaNikada ne znate kako i kada može da se desi katastrofa na Vašem računaru. Postoji mnogo načina da se jednostavno hard disk ošteti i vi ostanete bez važnih podataka. Na primer, dodje do nestabilnosti u snabdevanju električnom energijom sa mreže, napajanje koje imate je lošijeg kvaliteta i desi se neka nezgoda koja pogodi hard diskove koji su inace veoma osetljivi. Šta ako se ovo stvarno desi? U ovom članku ćemo Vam objasniti šta bi trebalo uraditi ako dodje do oštećenja veoma važnih podataka bilo da su lični ili podaci Vaše firme.

Opširnije: Zaštita podataka

Brzina Interneta

Brzina InternetaBrzina interneta zavisi od više faktora kao što su na primer: vrsta internet konekcije, stabilnost veze i naravno paket koji plaćate provajderu. Ono što većinu korisnika interneta danas zanima kada su u pitanju internet konekcije i brzine istih, jeste merenje brzine interneta koje se može uraditi pomoću web sajtova koji pružaju servise za merenje brzine interneta. U daljem tekstu opisaćemo kako da izmerite brzinu interneta, kao ineke ključne faktore u vezi sa istom.

Opširnije: Brzina Interneta

Kako da vidite svoju IP adresu

IP AddressU ovom tutorijalu pokazaćemo Vam kako da vidite Vaše IP adrese. Prvo će biti prikazano kako da vidite lokalne IP adrese koje se obično koriste za vezu sa lokalnim ruterom koji dalje ostvaruje vezu ka internetu. Lokalne IP adrese se nazivaju LAN IP što značii Local Area Network Internet Protocol. U drugom delu tutorijala biće prikazano kako da jednostavno vidite spolju IP adresu. Spoljna IP adresa je ona koju vide svi izvan Vaše lokalne mreže a to su na primer sajtovi, serveri za igre itd...

Opširnije: Kako da vidite svoju IP adresu

Formatiranje USB Flash memorije

usb flash drivePonekad Vaša flash memorija bude prepuna nepotrebnih podataka, virusa, grešaka koje se tiču samog upravljanja memorijom i slično tome. U ovom tutorijalu pokazaćemo Vam kako da najlakse prevaziđete gore navedene i slične probleme. Pokazaćemo kako da formatirate USB Flash mamoriju. Formatiranjem flash memorije možete se rešiti virusa koji se šire putem USB flash memorija. Virusi mogu biti uporni na ovakvim memorijama pogotovu zbog autorun.inf fajla u kome se nalaze komande za pokretanje i instalaciju virusa na Vaš računar. Obično su ovakvi fajlovi dobro sakriveni kao i sami virusi ali formatiranjem flash drajva potpuno se oslobadjate bilo kakvih virusa i sličnih pretnji.

Opširnije: Formatiranje USB Flash memorije

Otvaranje portova na adsl ruteru

RouterČesto neke od korisničkih aplikacija koje rade preko interneta ne mogu da ostvare odredjene rezultate ili im je rad potpuno onemogućen zbog blokade portova koje koriste od strane firewall-a na ADSL ruteru. U ovom tutorijalu ćemo objasniti kako da otvorite port ("Forwardovanje portova" - Port Forwarding) na ADSL ruteru. Za primer korišćen je ADSL ruter tipa Intracom JetSpeed IAD-Wp2.

 

Opširnije: Otvaranje portova na adsl ruteru

Kako da napravite bootabilan usb flash

bootable usb flashKada želite da na racunar instalirate ili reinstalirate operativni sistem potreban Vam je CD ili DVD na koji će te snimiti operativni sistem koji želite da instalirate. U velikom broju slučajeva niste u mogućnosti da operativni sistem narežete na CD (ili DVD) iz razloga što nemate uvek prazan CD ili Vam jednostavno nije pri ruci. U ovom slučaju najbolje je da iskoristite USB Flash od kog ćete napraviti "Bootable Device". U ovom tutorialu za pravljenje bootabilnog USB Flasha biće korišćen program Unetbootin verzija za Windows.

Opširnije: Kako da napravite bootabilan usb flash

Kako da isključite User Accounts Control (UAC) - Windows 7

UACU ovom tutorijalu biće opisano kako da isključite User Accounts Control poznatiji kao UAC na operativnom sistemu Windows 7. User Accounts Control ili ti kontrola korisničkih naloga može biti veoma dosadna stvar kada Vam neprestano za svaku akciju iskaču prozori sa upozorenjima da li zaista želite da izvršite željenu operaciju. Jeste da je bezbednost sistema na prvom mestu ali ipak Windows UAC je ponekad stvarno dosadan da biste poželeli da ga isključite ali ne znate kako, e pa u ovom tutorijalu ćemo Vam to i pokazati.

Opširnije: Kako da isključite User Accounts Control (UAC) - Windows 7

Kako da izmenite startup programe - Windows 7

Win7 startupU ovom tutorijalu biće opisano kako najlakše da promenite programe koji se pokreću prilikom podizanja Vašeg sistema. Ponekad je potrebno regulisati pocetne aplikacije koje se pokrecu pri podizanju sistema zato što se instalacijom mnogobrojnih programa povećava broj onih koji se pokreću prilikom podizanja sistema što prouzrokuje usporavanje sistema pri njegovom pokretanju.

Opširnije: Kako da izmenite startup programe - Windows 7

Vremenska prognoza - Gadget za Windows 7

Vremenska prognoza - gadget za windows 7U ovom tutorijalu pokazaćemo Vam kako da namestite Windows 7 gadget za vremensku prognozu. Pomoću ovog gadgeta moćićete u svako doba dana i noći da dobijete informaciju o temperaturi u većim gradovima. Takođe ovaj dodatak omogućava pregled prognoze za naredna 3 dana, minimalnu i maksimalnu dnevnu temperaturu kao i opis trenutnih vremenskih uslova napolju.

 

 

Opširnije: Vremenska prognoza - Gadget za Windows 7

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167

Oglasi