Tablet vs. Laptop

tablet vs. laptopKada je laptop računar izašao na tržište svako je hteo da poseduje jedan prvenstveno zbog pokretljivosti. Ova nova tehnologija lako prenosivih računara dominirala je u svetu sve dok na tržište nije izašla potpuno nova stvar a to je tablet. Ovaj uređaj ima nekoliko istih karakteristika kao laptop s'tim što u startu ima veliku prednost zato što je  mnogo lakši i manji. Otkako je tablet izašao u javnost neki ljudi kažu da nebi mogli da žive i rade bez tablet računara dok opet neki tvrde da tablet nikada ne može biti zamena za laptop.

 

Laptop:

Jedna od prednosti laptop računara jeste njegov moćan hardver, dok sa druge strane imamo na raspolaganju tastaturu pune veličine i mnogo veću rezoluciju ekrana od bilo kog tablet računara. Fizička tastatura pune veličine je velika prednost za ljude koji dosta koriste tastaturu i ne snalaze se baš najbolje na virtuelnoj tastaturi osetljivoj na dodir koja se projektuje na ekranu tablet računara. Tekst uz pomoć prave tastature laptopa možete uneti mnogo brže, jednostavnije i preciznije. Veličina ekrana kod laptop računara je takođe pogodna za gledanje filmova, slika kao i za pregledno surfovanje internetom. Laptop računari su čvršći i imaju jače i trajnije kućište od tablet računara, ali takođe kod laptopa ne morate da brinete o ekranu pošto je on zaštićen samim sklapanjem laptopa tako da se ne može izgrebati. Međutim, veličina laptopa ne može uvek biti prednost. Prvobitno laptop računari su dizajnirani tako da se lako mogu prenositi i naravno koristiti u pokretu, ali zbog svoje veličine mogu predstavljati određeni teret korisniku koji želi stalno uključen i dostupan računar za korišćenje. Većina laptop računara je teška oko 3kg, dosta su veliki u odnosu na tablet pa ih je nemoguće koristiti ukoliko ste u stojećem položaju, a nemate gde da spustite svoj laptop.

laptop

Tablet:

Ovi lako prenosivi uređaji pružaju potpunu kontrolu ekrana na dodir sa mnogo funkcija i aplikacija. Pomoću prste ili olovke možete direktno da koristite interaktivne aplikacije tablet računara preko njegovog ekrana osetljivog na dodir. U poređenju sa laptop računarom ovaj uređaj je dosta manji i lakši. Najčešće veličine ekrana koje se mogu naći kod tablet računara iznose od 7-10" i težina im je manja od jednog kilograma. Na tablet računarima kao i na laptopu možete čuvati i reprodukovati svoju omiljenu muziku, filmove, slike i slično. Tablet računari poseduju i video chat, jednu ili dve kamere koje će Vam dati neke funkcije koje poseduju današnji smartphone uređaji. Ono što je mana kod ovih uređaja jeste njihov ekran osetljiv na dodir koji je stalno izložen spoljašnjim uticajima tako da uvek morate paziti na njega, jer ako se ekran ošteti tablet računar može jednostavno postati beskoristan. U svakom slučaju tu su futrole i zaštitne maske za tablet računare, pa ćete moći do nekle imati adekvatnu zaštitu.

Tablet računar

Ako pokušavate da se odlučite između kupovine tablet ili laptop računara, to sve zavisi od Vaših potreba. Ako planirate da nosite računar na duži vremenski period onda lagan i mali tablet može biti prava stvar za Vas. Ali ako hoćete veliki ekran, moćan i brz hardver, tastaturu pune veličine i ne volite ekran osetljiv na dodir tu je uvek za Vas spreman laptop računar koji će Vam dati i mnogo više od onoga što nudi tablet.

Komentari  

 
6
11
# Milen 10-08-2013 22:47
Ako mene pitate tablet je najbolji... mnogo zgodniji za nosenje i efikasniji. sta fali da se nosi u rancu ili torbici.Kad idete ulicom i nosite tablet u torbici ili rancu,niko nece primetiti da nosite tablet, dok kod laptopa imate specijalne torbe bas za laptop. Tablet je pogodan i za poslovne ljude, koji nemaju vremena da se bakcu sa laptopom jer je tu mocni tablet!
Odgovori
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Koji operativni sistem koristi Vaš telefon ili tablet?

Android - 83.2%
iOS - 5.4%
Windows Mobile - 4.3%
Fabrički - 3.2%
Ne znam - 3.8%

Ukupno glasova: 185