iPhone 5

iphone5Posle dugog iščekivanja i raznih glasina koje su kružile interenetom, konačno su stigle i prve činjenice vezane za iPhone 5, novi mobilni telefon poznate kompanije Apple.

Prva i najuočljivija promena koju je iPhone 5 doneo a koja se tiče dizajna je njegova veličina, telefon je sada tanji za 1.7mm, takođe njegova težina je smanjena za 28g pa sada teži svega 112g, širina telefona je ostala nepromenjna dok je visina nešto povećana, razlog povećanja visine telefona jeste i povećanje dijagonale display-a, ona sada iznosi 4 inča, za razliku od prethodnih 3.5 inča.

 

Ostatak dizajna telefona ostao je skoro nepromenjen, kućište je napravljeno od aluminijuma i dostupno je u crnoj i beloj boji, display je zaštićen staklom otpornim na ogrebotine, sa strane telefona se nalaze tri tastera, od kojih su dva zadužena za regulaciju jačine zvuka dok treći služi za uključivanje i isključivanje zvona, home taster se i dalje nalazi ispod display-a, iznad display-a su smešteni glavni zvučnik i prednja kamera, taster za uključivanje i isključivanje telefona se nalazi u desnom uglu na gornjoj strani telefona, na donjoj strani telefona su smešteni priključak za slušalice, mikrofon, Lightning connector - novi konektor specijalno osmišljen za iPhone 5 sa ciljem da zameni standardni glomazniji 30-pin konektor koji je koristio iPhone 4S, i zvučnik. Sa zadnje strane telefona sa nalaze iSight kamera i LED blic.

iphone5_1iphone5_2

I display je doživeo nekoliko promena, sem što je fizički povećan, povećana je i njegova rezolucija i ona iznosi 1136x640 piksela, ovo za rezultat ima dosta čistiju i prirodniju sliku, zanimljivo je i to da iPhone 5 koristi novi Retina display koji, za razliku od display-a koje koriste iPhone 4 i iPhone 4S, ima integrisane elektrode za detekciju dodira, ovim su postignuti bolji osećaj tokom rukovanja telefonom i smanjenje debljine display-a.

Što se tiče glavne, iSight, kamere, u pitanju je kamera od 8MP sa autofokusom, LED blicom, mogućnošću panoramskog fotografisanja (do 240 stepeni) i video zapisa u HD rezoluciji (1080p). Prednja, FaceTime, kamera je nešto skromnija kamera od 1.2MP koja poseduje mogućnost HD video zapisa (720p) i namenjna je za video razgovore.

Pristup internetu i drugim uređajima omogućen je pomoću LET, Wi-Fi i Bluetooth 4.0 tehnologije.

iphone5_3

Od svih navedenih pojedinosti najbitnij adut koji iPhone 5 poseduje jeste njegov procesor, reč je o dual core arm procesoru koji nosi naziv A6 i koji za razliku od , A5 procesora, treba da udvostruči performanse ovog telefona tečno iscrtavanje grafike čak i u zahtevnim aplikacijama kao što su video igre, takođe A6 je osmišljen tako da zajedno sa iOS 6 operativnim sistemom doprinese uštedi baterije.

Smanjenje veličine telefona, ubacivanje novog procesora i većeg display-a ostavile su svoj trag na dugovečnost baterije,ali ipak, ugradnjom A6 procesora i optimizovanjem iOS 6 operativnog sistema, ona je opet nešto poboljšana u odnosu na baterije svojih prethodnika i iznosi oko 8 časova tokom razgovora ili surfovanja internetom i do 225 časova u standby režimu.

iphone5_4

Kao što je već pomenuto iPhone 5 koristi iOS 6 operativni sistem, koji predstavlja dodatno unapređenu verziju iOS operativnog sistema, i dolazi uz standardni set aplikacija za svakodnevne poslove.

Uz iPhone 5 pored Punjača i Lightning-USB kabla, u originalnom pakovanju dolaze i EarPods slušalice koje su specijalno dizajnirane za ovaj telefon.

Iako iPhone 5 predstavlja veoma solidan telefon sa jakim imenom iza sebe, to ne znači da mesta za unapređenje ovog uređaja nema, pogotovu ako se uzme u obzir nagli razvoj telefona sa Android operativnim sistemom koji po nižim cenama pružaju u nekim slučajevima i bolje mogućnosti.

iphone5_5

Detaljne specifikacije telefona:

 

Procesor

A6

Boja / Dizajn

iPhone 5 design types

Dimenzije

Dužina: 123.8 mm

Širina: 58.6 mm

Debljina: 7.6 mm

Težina

112g

Ekran

4“

Rezolucija Ekrana

1136x640

Wireless

Wi-Fi 802.11a/b/g/n; 802.11n

2.4GHz/ 5GHz

Kamera

8MP, autofocus, LED Blic

Prednja kamera

1.2MP

Snimanje video materijala

1080p HD, 30 fps,

SIM Kartica

Nano-SIM

Baterija

8 sati razgovora

8 sati na 3G mreži

10 sati WiFi

Priključci

3.5mm audio, Lightning connector

„Standby“ režim

225 sati

Mobilne mreže

GSM model: GSM/EDGE

UMTS/HSPA+

DC-HSDPA

CDMA model: CDMA EV-DO

LTE 3

Memorija

8GB, 16GB, 64GB

Ostalo

GPS, GLONASS, Bluetooth 4.0

Apple je trenutno izdao iPhone 5 u tri varijante koje se razlikuju po kapacitetu memorije (16GB, 32GB i 64GB), koje će preko at&t, Spirit i Verizon mobilnih operatera biti dostupne po cenama od 199$ za varijantu od 16GB, 299$ za varijantu od 32GB i 399$ za varijantu od 64GB.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Koji operativni sistem koristi Vaš telefon ili tablet?

Android - 83.2%
iOS - 5.4%
Windows Mobile - 4.3%
Fabrički - 3.2%
Ne znam - 3.8%

Ukupno glasova: 185