Produžite trajanje baterije na Android telefonu

android baterijaKoliko god bila dobra baterija na Vašem Android telefonu, ona nikad neće pružiti dovoljno vremena za korišćenje telefona, tačnije onoliko koliko biste Vi želeli. Kod nekih modela baterija traje duže, a razlog tome može biti to što taj model telefona ima bolju bateriju ili jednostavno ima solidnu bateriju, a slabije hardverske performanse. Ono što najviše troši bateriju jednog Android telefona jesu: Ekran, Procesor, Kamera, GPS i WiFi.

 

Pitanje je sada kako delimično uštedeti bateriju android telefona. To se može uraditi na razne načine od kojih je jedan da ručno podesite sve ono što troši bateriju kako bi je racionalnije koristili, dok je drugi način da instalirate neku od aplikacija koja to sama reguliše. Evo da objasnimo o čemu se radi kada je u pitanju ručno podešavanje.

 

Smanjite osvetljenost ekrana.

Ovo je jedna od bitnih stavki prilikom štednje i racionalnog korišćenja baterije. Ova stavka je bitna zato što velika osvetljenost ekrana prouzrokuje veoma brzo trošenje baterije, naravno potrošnja je još veća ukoliko je i sam ekran telefona veći.

 

Smanjite broj widgeta i aplikacija pokrenutih u pozadini.

Od ključnog je značaja da pogasite što više procesa na Vašem android telefonu koje ne koristite. Takođe, od velike pomoći je gašenje velikog broja widgeta (dodataka na pozadini – Gadgets, Widgets) jer svi oni kao i aplikacije koje se ne koriste (pritom su pokrenute u pozadini) zahtevaju rad procesora i veće opterećenje istog. Kao što smo već gore napomenuli, smanjenje opterećenja procesora je od ključnog značaja jer je procesor taj koji dosta troši bateriju i često neznanjem toga, kod većine korisnika instaliranjem raznih aplikacija puni se RAM memorija aplikacijama koje su pokrenute u pozadini, a samim tim se obrađuju i podaci koje naravno obrađuje procesor, što doprinosi njegovom većem opterećenju i naravno bržem trošenju baterije. Problem sa aplikacijama u pozadini najlakše ćete prevazići aplikacijama koje ubijaju procese, jednu od njih ćemo opisati u daljem tekstu.

 

Podesite automatsko isključivanje pozadinskog osvetljenja.

Ovo je od ključnog značaja, jer pozadinsko osvetljenje ekrana troši dosta baterije, zato što je i sam ekran tada aktivan, a vi na primer pogledate koliko je sati na telefonu za šta Vam je potreban samo sekund, prilikom toga aktivirali ste ekran, pozadinsko osvetljenje istog, a telefon ste odmah potom vratili u dzep. U tom slučaju pozadinsko osvetljenje i ekran su ostali aktivni, osim ako istog trenutka niste zaključali telefon, što znači da Vaš telefon samo dzaba troši bateriju dok je u Vašem dzepu. Zato je bitno da se pozadinsko osvetljenje isključi za najviše 30 sekundi. Poželno bi bilo (ukoliko Vas to ne nervira) da se pozadinsko osvetljenje isključuje za 15 sekundi jer će to doprineti velikoj uštedi baterije.

 

Isključite Wireless i GPS ako ih ne koristite.

I jedno i drugo, i GPS i WiFi su stvari koje znatno skraćuju trajanje baterije kod Android telefona. Pa zato ako ne koristite neke od ovih funkcija, bilo bi poželjno da ih iskljucite. Naviknite se da isključujete Wireless i GPS odmah nakon prestanka korišćenja istih. Najlakše ćete isključivati i uključivati ove funkcije pomoću malih widgeta koji služe kao virtuelno dugme za uključivanje i isključivanje ovih funkcija. Takođe poželjno je i isključivanje Bluetootha.

 

Aplikacije koje Vam mogu pomoći da uštedite bateriju

 

Advanced Task Killer

app killer app killer

Ovo je jedna vrlo korisna aplikacija koja će Vam odraditi posao isključivanja aplikacija koje rade u pozadini bez Vašeg znanja. Ova aplikacija će „ubiti“ sve procese koje budete obeležili i potvrdili za isključenje. Kada ostavite Vaš telefon jer ste završili korišćenje, slobodno ubijte sve procese koje vam Advanced Task Killer ponudi. Ovu aplikaciju možete preuzeti sa:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rechild.advancedtaskkiller&hl=sr

 

Battery Widget

 battery widget battery widget

Ovo je jedan jako dobar widget koji će Vam biti od koristi za razliku od mnogih drugih koji samo troše bateriju. Pomoću ovog widgeta moći ćete da pratite preostalu energiju kojom raspolaže Vaša baterija i to u procentima. Klikom na widget dobićete mnogo više informacija o bateriji. Ovu aplikaciju možete preuzeti sa:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.elvison.batterywidget

 

2x Battery - Battery Saver

2x  2x   2x

Ovo je jedna od aplikacija koja Vam može pomoći sa uštedom baterije za android telefon. Sa ovom aplikacijom možete konfigurisati telefon za dnevno korišćenje i noćno korišćenje, možete napraviti jednostavan plan štednje, dok će ova aplikacija omogućiti sve informacije o potrošnji baterije i uključenim funkcijama telefona koji znatno utiču na potrosnju. Ovu aplikaciju možete preuzeti sa android marketa na adresi:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.a0soft.gphone.aDataOnOff

 

Easy Battery Saver

Easy Battery Saver Easy Battery Saver Easy Battery Saver

Ovo je jedna od popularnih aplikacija koja će Vam pomoći da uštedite bateriju. U ovoj aplikaciji dostupne su mnogobrojne funkcije kao što su „modovi“ tačnije neke vrste režima rada telefona u zavisnosti od Vaših potreba. Ova aplikacija će Vas obavestiti o svemu što bi moglo da Vas zanima o bateriji Vašeg android telefona. Ovo je jedna od najkorisnijih android aplikacija za čuvanje baterije. Ova aplikacija će izračunati vreme razgovora koje će trenutni kapacitet baterije moći da izdrži, kao i vreme za web surf, audio i video playback. Ova aplikacija kao i prethodna ima svoje „modove“ za podešavanje korišćenja baterije u zavisnosti od Vaših potreba. Ovu aplikaciju možete preuzeti sa android play store na adresi:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.easy.battery.saver

Tekst je pisan od strane tima sajta http://www.itextreme.org/ . Sva prava su zadržana. Strogo je zabranjeno kopiranje i korišćenje članka u bilo koje svrhe bez odobrenja administracije ovog sajta. Hvala što nas pratite, itextreme.org team. 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Koji operativni sistem koristi Vaš telefon ili tablet?

Android - 83.2%
iOS - 5.4%
Windows Mobile - 4.3%
Fabrički - 3.2%
Ne znam - 3.8%

Ukupno glasova: 185