Sve o Android operativnom sistemu

androidAndroid™ operativni sistem je trenutno najrasprostranjenij operativni sistem za mobilne telefone, zasnovan je na Linux kernelu i prilagođen je tako da se može koristiti na većini mobilnih uređaja, uključujući pored mobilnih telefona i tablet računare, laptop računare, netbook računare, smartbook računare, čitače elektronskih knjiga, pa čak i ručne satove.

Iako je Android Linux distribucija, on po nekim stvarima odstupa od većine standardnih Linux distribucija, npr. Android nema standardni X Window System ili standardni skup GNU biblioteka pa tako nije u mogućnosti da pokreće aplikacije razvijene za druge standardne Linux sisteme.

Opširnije: Sve o Android operativnom sistemu

CrunchBang

CrunchBang je nezvanični ogranak Debian Linux distribucije koji je nastao sa ciljem da se obezbedi brz operativni sistem koji zarad svoje brzine neće žrtvovati moderan izgled i napredne mogućnosti koje nude druge Linux distribucuje.

Ova distribucija za window manager koristi Openbox, zbog čega i zahteva dosta manje sistemskih resursa u odnosu na standardnu Debian distribuciju, takođe za razliku od Debian distribucije CrunchBang ne koristi GNOME kao radno okruženje već koristi više različitih elemenata sistemski nezahtevnih okruženja, pa tako umesto da koristi standardni GNOME file manager, Nautilus, CrunchBang koristi Thunar, kao panel koristi Tint2 koji je zamena za glomaznij GNOME Panel.

Opširnije: CrunchBang

Pet dodataka za Vaš desktop

Ovde smo izdvojili pet korisnih dodataka za svaki Linux desktop, njihova upotrebljivost varira i za njih sigurno postoje mnoge alternative ali mi smo odabrali one koje možete naći u većini ako ne u svim Linux distribucijama.

 

 

 

Opširnije: Pet dodataka za Vaš desktop

MeeGo: Propast ili novi početak

Svi koji su pratili razvoj Linux distribucija namenjenih za mobilne uređaje sigurno su uočili jedan veoma ozbiljan projekat, MeeGo. Ovaj projekat je za razliku od drugih u potpunosti bio fokusiran na sve vrste prenosivih urđaja počevši od netbook računara preko tablet računara pa sve do mobilnih telefona i jedino je on po svom interfejsu i funkcionalnosti bio u potpunosti prilagođen za ove tipove uređaja.

 

Opširnije: MeeGo: Propast ili novi početak

Trisquel

TrisquelTrisquel je GNU/Linux distribucija i besplatna je kao i sve druge pod GNU licencom. Projekat ovog GNU/Linux operativnog sistema započet je 2004. Godine, a predstavljen 2005. Trisquel ima nekoliko izdanja dizajniranih za različite potrebe. Jedna od verzija se zove jednostavno Trisquel i namenjena je najviše kućnoj ličnoj upotrebi, a ukljucuje mnogo aplikacija za umrežavanje, multimediju, office pakete, igrice i slično. Edu izdanje namenjeno je obrazovnim centrima i omogućava konfigurisanje digitalne računarske učionice u nekoliko minuta. Pro Edition je verzija za preduzeća i uključuje računovodstvo kao i poslovni menadzerski softver. Mini verzija predviđena je za netbook i starije računare.

Opširnije: Trisquel

Mandriva Linux

MandrivaMandriva Linux je Linux distribucija nastala spajanjem francuske Mandrake i brazilske Conectiva Linux distribucije.

Odlikuju je stabilnost i prilično dug period podrške, desktop varijanta ima podršku od 18 meseci, dok server varijanta ima podršku do bar 5 godina nakon njenog zvaničnog objavljivanja.

Pored ovog Mandriva Linux se odlikuje i jednostavnim i preglednim grafičkim okruženjem, što je postignuto upotrebom KDE Plasma Desktop okruženja i posebne KDE teme razvijene specijalno za ovu Linux distribuciju.

Opširnije: Mandriva Linux

Xfce 4.8

xfce-logoXfce je radno okruženje koje za cilj ima da odmeni glomazna okruženja kao što su GNOME i KDE i da korisnicima pruži sistemski nezahtevno okruženje a da pri tome ne žrtvuje izgled ili funkcionalnost.

Ovo okruženje je zasnovano na GTK+ 2 toolkit paketu, kao i GNOME, ali za razliku od GNOME okruženja koristi svoj window manager, Xfwm, koji poseduje skup aplikacija pomoću kojih ga je u potpunosti moguće konfigurisati bez direktnog pristupa konfiguracionim fajlovima, što dosta olakšava upotrebu samog okruženja.

Opširnije: Xfce 4.8

Pet najboljih window manager programa

windowmanagerSvakom Linux korisniku je poznato da ni jedna distribucija ne mora da ima bilo kakvo grafičko okruženje, takođe, većini iskusnijih Linux korisnika je poznato da X server koji dolazi uz mnoge distribucije  u osnovi nije zadužen ni za šta drugo sem za crtanje grafike i podršku osnovnih ulaznih uređaja (tastatura, miš, touchpad itd.), zbog ovoga je X server nezaobilazna komponenta svake grafički orijentisane Linux distribucije, i osnov za svaki grafički interfejs. Kako svrha X servera nije da pruži korisniku u potpunosti funkcionalno radno okruženje, već da mu da mogućnost da ga napravi i koristi, za tu svrhu se koriste programi koji se nazivaju window manager, ili skraćeno wm, programi.

Opširnije: Pet najboljih window manager programa

Fedora 16

fedoralogoFedora 16, poznata i pod nazivom "Verne", je novo izdanje ove poznate Red Hat distribucije.

U osnovi distribucije je novi, stabilni, Linux kernel 3.1, koji predstavlja i najbitnije unapređenje u odnosu na prethodnu verziju. Pored unapređenja kernela unapređene su i verzije grfičkih okruženja uz koja se ova distribucija dostavlja, tako da sada Fedora dolazi uz GNOME 3.2.1 desktop okruženje sa GNOME Shell interfejsom, KDE je unapredjen u verziju 4.7.2 i dolazi sa standardnim paketom neophodnih aplikacija.

Opširnije: Fedora 16

Slax

slaxSlax je Linux distribucija zasnovana na Slackware distribuciji i karakteriše je mogućnost da je korisnik u potpunosti oblikuje prema svojim potrebama čak i pre nego što je preuzme sa zvaničnog sajta distribucije. Ova mogućnost obezbeđena je pomoću posebnog servisa koji omogućava korisnicima da dodaju ili uklone instalacione pakete i na taj način modifikuju distribuciju pre nego što je preuzmu. Na ovaj način od Slax distribucije je moguće napraviti svašta, možete se zadovoljiti minimalističkim okruženjem namenjenim za brzu i laku upotrebu ili se možete odlučiti da napravite ogromnu distribuciju sa što više instaliranih programa kako ne biste morali da ih naknadno preuzimate.

Opširnije: Slax

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167

Oglasi