Ultrabook

ultrabook1Već neko vreme kompanija Intel naglašava pojavu novog tipa prenosivih uređaja, tzv. ultrabook uređaja, glavna odlika ovih uređaja trebalo bi da bude mala fizička veličina i velika brzina obrade podataka, kao i veoma mala potrošnja električne energije.

Intel ove uređaje predstavlja kao standardne notebook ili tablet računare koji za razliku od proizvoda iz svoje kalse imaju puno više snage, kada je reč o obradi podataka, a dolaze u kućištima ne debljim od 22mm, što po današnjim standardima ne predstavlja ništa revolucionarno, za poređenje MacBook Air dolazi u kućištu deblijne 17mm.

Ipak u Intelu su veoma optimistični povodom razvoja ove vrste prenosivih računara i tvrde da debljina od 22mm predstavlja samo gornju granicu, dok će sami proizvođači, zavisno od materijala koji budu koristili za izradu kućišta, kao i komponenti koje budu ugrađivali u računare, moći da obore ovu granicu na neku još nižu vrednost.

Pored male velličine, u Intelu, smatraju da je i brzina pokretanja operativnog sistema od presudnog značaja, pa stoga upotrebu Rapid Start tehnologije, koja podrazumeva skladištenje sistemskih podataka i podataka koji se često koriste na solid state drive, smatraju nezaobilaznom, iako će prve verzije ultrabook računara dolaziti i sa HDD-om nije isključena ni pojava ovih računara samo sa SSD-om, naravno u slučaju računara sa SSD-om cena će biti nešto veća, ali će zato ovi računari biti manji, radiće brže i imaće manju potrošnju električne energije.

Pošto je reč o prenosivim računarim veoma je bitna i izdržljivost baterije između dva punjenja, trenutno se procenjuje da ona će ona moći da iznosi od 5 do 8 časova, zavisno od veličine kućišta računara (što je kućište veće ima i više prostora za bateriju, a samim tim je veći i kapacitet baterije), što je za današnje prenosive računare standardno vreme trajanja baterije.

ultrabook2

U Intelu smatraju da je sigurnost korisnika još jedna bitna stavka, pa zato od budućih proizvođača ultrabook računara zahtevaju upotrebu tehnologije za zaštitu računara i podataka u slučaju krađe, Intel Anti-Theft tehnologija, i tehnologije za zaštitu od krađe identiteta, Intel Identity Protection tehnologija.

Kako je momentalni prelazak na ultrabook računare nemoguć, u Intelu su odlučili da ove računare na scenu dovedu u tri serije.

Prva serija je najavljnea za ovu godinu, i zasnivaće se na Core i procesorima male potrošnje i Sandy Bridge mikroarhitekture, kako je opet reč uobičajenoj tehnologiji, ultrabook računari u ovoj fazi neće moći da se porede sa MacBook Air računarima po snazi, sigurnosti i fizičkoj veličini, kao razlog za ovakav pristu, u Intelu, daju njihov pogled na ultrabook računare, koji po tom pogledu ne treba da budu shvaćeni kao novi tip uređaja već više kao unapređena verzija trenutnih notebook računara.

Druga serija ultrabook računara zakazana je za 2012. godinu i koristiće procesore zasnovane na Ivy Bridge mikroarhitekturi, takođe ova serija će imati podršku za USB 3.0 i Thunderbolt tehnologiju.

Treća serija će koristiti procesore zasnovane na Haswell mikroarhitekturi što će omogućiti manju potrošnju električne energije i mogućnost dodatnog smanjenja kućišta ovih računara.

Više informacija možete pronaći na: http://www.intel.com/

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

U kog proizvođača laptop računara imate najviše poverenja?

Acer - 5.7%
Apple - 11.4%
Asus - 14.3%
Dell - 5.7%
Fujitsu - 0%
HP - 22.9%
Lenovo - 17.1%
Samsung - 5.7%
Sony - 2.9%
Toshiba - 14.3%

Ukupno glasova: 35