Bežične slušalice

Bežične slušaliceDo nedavno, bežične slušalice su bile poznate po jako lošem kvalitetu zvuka sa malo bassa. Međutim, sa napretkom tehnologije sada postoje jako dobre bežične slušalice koje odstranjuju buku okolo jer imaju dobru izolovanost. Sada su vodeći proizvođači slušalica u mogućnosti da naprave bežične slušalice (Wireless Headphones, Wireless Headset) koje imaju kristalno čist zvuk i veliki domet. Bežične slušalice možete koristiti za slušanje muzike sa MP3 plejera ili računara. Domet bežičnih slušalica varira. Najpouzdanije korišćenje je do nekih 30m udaljenosti od predajnika. Predajnik se povezuje na uređaj sa kog želite da reprodukujete zvuk kao što je na primer personalni računar.

 

Na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine bežičnih slušalica ?

Jedan od najvažnijih faktora kod odabira bežičnih slušalica je naravno kvalitet zvuka. Treba gledati performanse slušalica koje podrazumevaju domet i izolaciju pozadinske buke. Kada su u pitanju karakteristike proizvoda tu treba gledati da ako je moguće nađemo slušalice sa kanalom 5.1 što se naravno može naći u ponudi kod vodećih proizvođača. Konfiguracija zvuka 5.1-channel se postiže tako što se u slušalice ugrađuje više zvučnika koji se koriste za pozadinski zvuk, centar, prednji i subvufer. Sledeća stavka na koju treba obratiti pažnju jeste pribor koji dolazi uz slušalice. Na primer neke slušalice imaju punjive baterije dok se kod nekih baterije stalno menjaju.

Karakteristike bežičnih slušalica variraju od proizvođača do proizvođača. Mi ćemo u ovom članku opisati tri proizvoda koja obuhvataju skup svih modernih funkcija, a to su:

  • Sennheiser RS 180
  • Pioneer SE-DIR800C
  • Sony MDR-DS6000

Pioneer SE-DIR800C

Ove bežične slušalice koriste „dual-channel Dolby surround“ tehnologiju koja znatno utiče na kvalitet zvuka. Ove slušalice imaju veoma čist zvuk, pa se ove slušalice izdvajaju od svih ostalih i trenutno su na prvom mestu kada su u pitanju bežične slušalice. Prilikom korišćenja ovih slušalica, oseća se izuzetan niz zvučnih karakteristika. Ovaj model dolazi opremljena sa „Dolby Headphone“ tehnologijom. Udaljenost sa koje se mogu koristiti Pioneer SE-DIR800C

Pioneer_SE-DIR800C

Bežične slušalice je 30m. Kontrola jačine zvuka postavljena je na jednoj strani slušalice, a tu je i taster za uključivanje. Ove slušalice koriste infracrveni sistem prenosa - komunikacije sa predajnikom, tako da ukoliko želite da slušalice rade, moraćete ostati u sobi u kojoj je predajnik koji mora biti na nekom manje-više vidnom mestu, jer ako odete van prostorije u kojoj se nalazi predajnik, slušalice neće raditi zato što se infracrveni prenos podataka zasniva na svetlosti IR LED koje ljudsko oko ne vidi.

Ove slušalice imaju četiri režima rada. Prvi je „multi-channel source DH“ koji reprodukuje zvuk na 5.1 kanalu, standardnog sistema za stereo zvuk. Drugi je „Dolby Pro Logic II DH“  koji takođe rekonstruiše 5.1 reprodukciju zvuka, međutim, on ima i mogućnost dekodiranja „surround“ zvuka. Treći je Stereo DH režim koji se koristi za obične stereo izvore zvuka. I poslednja stavka je „Dolby Headphone mode off“ režim koji radi kao bilo koje druge obične slušalice.

Pioneer_SE-DIR800C

Bežične slušalice Pioneer SE-DIR800C dolaze u kompletu sa futrolom i malim kompaktnim transmiterom. Ove bežične slušalice rade na dve NiCad AA baterije koje dolaze sa njima pri kupovini. Baterije su punjive i pre nego što budu morale na punjač, izdržaće do nekih 10 sati korišćenja.

Kvalitet zvuka kod Pioneer SE-DIR800C bežičnih slušalica i sve ono što dolazi sa njima je neprevaziđeno. Bez obzira da li slušate zvuk sa filma ili teške bass zahtevne muzičke žanrove, bićete svakako zadovoljni.

Cena Pioneer SE-DIR800C bežičnih sušalica je oko 240 €.

Sennheiser RS180

Ove bežične slušalice koje dolaze od već daleko poznate kompanije po proizvodnji audio opreme Sennheiser.Ove slušalice koriste radio frekvencije za prenos signala, baterije su punjive, a same slušalice veoma udobne za nošenje. Ovaj model ima sve vrhunske karakteristike koje ga izdvajaju od sve moguće konkurencije osim što ove bežične slušalice namju opcije za zvuk kao što to ima prethodni Pioneer model tako da ove slušalice zauzimaju drugo mesto na našoj listi.

Sennheiser_RS_180

Kvalitet zvuka koji ove slušalice reprodukuju je sjajan! Posebno ćete biti impresionirani snažnim bassom. Sennheiser RS180 bežične slušalice su „Plug and Play“ uređaj što znači da nećete imati potrebe da ih nešto posebno instalirate i podešavate sa drajverima, jednostavno uključite i uživate gde god da ste. Još jedna od korisnih funkcija koje nude ove bežične slušalice je to što je njihov predajnik ujedno i punjač baterija na slušalicama. Trajanje ovih baterija dostiže i do 20 sati kontinualnog rada. Svi kontrolni tasteri se nalaze na bočnim stranama kao što su taster za uključivanje, levi i desni balans sa LED svetlosnim indikatorom baterije. Ovi tasteri su svakako od koristi, ali su malo preblizu jedan drugome, pa ih je nešto teže koristiti.

Sennheiser_RS_180

Ove slušalice dolaze u kompletu sa predajnikom, opcionim audio kablom i dve AAA punjive baterije, a tu je i upustvo koje se nalazi na CD-u. Bežične slušalice Sennheiser RS180 pružaju jasan i kvalitetan zvuk, a tu je i njihova stanica na kojoj mogu da se pune baterije pa su ove slušalice veoma zanimljive i jedan od najkvalitetnijih proizvoda kada su u pitanju bežične slušalice. Moglo bi se reći da je dizajn ovih slušalica prosto savršen! Povodom svega toga, Sennheiser RS180 će zauzeti drugo mesto na našoj listi.

Cena Sennheiser RS180 bežičnih slušalica je oko 230 €.

Sony MDR-DS6000

Ove slušalice su veoma udobne, podesive i imaju odličan 5.1 surround zvuk. Ove slušalice reprodukuju najkvalitetniji zvuk od svih bežičnih slušalica i u samom su vrhu konkurencije. Međutim, kod ovih slušalica su primećeni neki sitni problemi prilikom prenosa signala, dešavaju se smetnje na bežičnoj frekvenciji zbog ostalih uređaja. Domet koji je proizvođač naveo je 95 metara, ali na preko 30 metara znatno se gubi kvalitet zvuka, bass slabi i sl. U svakom slučaju biće Vam dovoljno i tih 30 metara na kojih slušalice rade bez problema :).

Sony MDR-DS6000 slušalice koriste radio frekvenciju za prenos signala od izvora do slušalica. Ovo je ključna karakteristika koja omogućava ovim slušalicama veliki domet. Ove slušalice kao i prethodne imaju ugradjene dugmiće za kontrolu jačine zvuka sa strane na slušalici. Baterije traju oko 10 sati kontinualnog rada. Slušalice su udobne i podesive, čak i posle par sati korišćenja osećaćete se potpuno prijatno.

Sony_MDR-DS6000

Ove bežične slušalice imaju i nekoliko drajvera koji omogućavaju surround zvuk kao i konfiguraciju 5.1 kanala koji uključuje i subvufer. Sony MDR-DS6000 dolaze sa svime što je potrebno da se odmah puste u rad povezivanjem sa audio uređajima ili računarom. Ovaj model se može koristiti za povezivanje na sve uređaje od MP3 plejera do računara. U svakom slučaju ovo su jedne od najboljih bežičnih slušalica koje su izuzetno udobne i reprodukuju sjajan kvalitet zvuka. Surround zvuk je fantastičan i bass funkcije su skroz adekvatne. Međutim, jedna od mana koje smo već napomenuli jeste mešanje signala sa drugim bežičnim uređajima, niko ne kaže da je ovo stvarno neki veliki problem i da se često dešava, možda se nekome nebi uopšte dešavalo bilo šta slično jer to zavisi od same okoline, taćnije uređaja koji se nalaze u okolini. Još jedna od mana ovih slušalica je njihova cena koja iznosi oko 440€ što je stvarno mnogo, tako da ove slušalice zauzimaju treće mesto na našoj listi.

Sa ovim slušalicama završavamo članak, nadam se da ste se dobro informisali o najboljim trenutno dostupnim bežičnim slušalicama. Nismo hteli da stavljamo kompletnu specifikaciju za svaki model jer u principu sve ostalo što nije navedeno se podrazumeva pod ovakvim vrhunskim kvalitetom poznatih proizvođača. Na primer sve slušalice imaju raspon frekvencije zvuka od 20Hz do 20000Hz koji ljudsko uho i može da čuje. Autorska prava zadržava sajt http://www.itextreme.org/ - kopiranje članka je zabranjeno.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167