SSD

ssdIako se solid state drive, pogrešno oslovljen i kao solid state disk, na našem tržištu nalazi već duže vreme, samo mali broj korisnika se odlučuje za ugradnju SSD-a u svoje računare, glavni razlog za ovo jeste ne poznavanje ove tehnologije i njenih prednosti, takođe, tu je i cena, koja često predstavlja veoma bitan faktor.

Glavna razlika između HDD-a i SSD-a jeste u načinu rada, hard disk se sastoji od diskova, glava za čitanje i pisanje i kontrolera, pa samim tim hard disk predstavlja elektromehaničku komponentu, sa druge strane solid state drive se u principu sastoji od kontrolera i memorijskih čipova tako da on ne poseduje ni jednu elektromehaničku komponentu, usled ovoga SSD-ovi zauzimaju manje prostora, troše manje energije i otporniji su na fizička oštećenja. Pošto SSD koristi čipove, a ne magnetne diskove koji se rotiraju, čitanje i pisanje podataka je dosta brže, takođe fragmentacija, tj. razbacanost podataka, nema nikakav uticaj na brzinu čitanja i pisanja jer solid state drive nema glave za čitanje i pisanje koje bi morale da se premeštaju usled razbacanosti podataka.

intel-ssd-310

Intel SSD 310 u poređenju sa HDD-om.

Kao i kod hard diska povezivanje, većine, SSD-ova, koji su namenjeni za kućnu upotrebu, se vrši pomoću standardnog (S)ATA interfejsa, neki se povezuju i preko PCI Express ili USB interfejsa, dok se oni rezervisani za servere povezuju i preko SCSI interfejsa ili pomoću optičkih kablova.

ocz-revodrive-x2

OCZ RevoDrive X2 koristi PCIe interfejs.

SSD-ovi se međusobno razlikuju, jedna od osnovnih razlika po kojoj se SSD-ovi mogu razvrstati jeste tip memorije koju koriste za skladištenje podataka, ova memorija može biti RAM, EEPROM ili Flash memorija, i svaka od njih ima svoje prednosti i mane.

Među prvim razvijenim SSD-ovima bili su SSD-ovi zasnovani na RAM memoriji njihova glavna odlika jeste velika brzina obrade podataka, a najveća mana im je to što trajno skladištenje podataka nije moguće bez konstantnog napajanja ili dodatne memorijske komponente koja ima mogućnost trajnog skladištenja podataka, kao što je npr. hard disk. Zbog ove mane ovaj tip SSD-a nikada nije doživeo širu primenu i njegova primena je ostala ograničena na specifične sisteme koji zahtevaju veliku brzinu čitanja i pisanja.

EEPROM memorije je, takođe, moguće koristiti, njihova dobra osobina je ta što se podaci mogu čitati i pisati bajt po bajt, kao i to što im je vek trajanja duži nego kod flash memorija, mana im je visoka cena, pa je zbog toga njihova primena veoma ograničena.

Flash memorije se dele na NOR i NAND, oba tipa su karakteristična po tome što se pisanje i brisanje podataka vrši u blokovima, razlike između NOR i NAND memorija postoje u načinu izrade i načinu čitanja podataka. U poređenju sa SSD-ovima zasnovanim na RAM memoriji, SSD-ovi zasnovani na flash memoriji, su sporiji ali ne zahtevaju konstantan izvor napajanja kako bi trajno čuvali podatke.

NOR memorije su sastavljene iz paralelno povezanih memorijskih ćelija i po svojoj strukturi liče na logičko NILI kolo (eng. NOR gate), zbog paralelne veze gustina pakovanja je smanjena, ali je na ovaj način omogućeno da se ćelije čitaju pojedinačno, što je veoma slično načinu čitanja RAM memorije, ovo je NOR memorijama dalo mogućnost da se programi smešteni na njima odmah izvršavaju bez potrebe da se prvo učitaju u RAM. U poređenju sa NAND flash memorijama, NOR memorije, imaju nešto manju brzinu pisanja podataka.

intel-ssd-520

Intel SSD 520 koristi 25nm NAND flash memoriju i SF-2281 kontroler.

NAND flash memorije se sastoje iz redno povezanih memorijskih ćelija, po svojoj strukturi NAND flash memorije liče na logičko NI kolo (eng. NAND gate), na ovaj način je postinguta veća gustina pakovanja i samim tim je smanjena cena izrade, njihov način čitanja i pisanja je sličan načinu na koji hard disk čita i piše podatke. NAND flash memorije podatke smeštaju po blokovima, svaki blok je sastavljen iz određenog broja stranica, stranice se koriste za čitanje i pisanje podataka dok se brisanje vrši isključivo po blokovima. Za razliku od NOR memorja, programi se ne mogu izvršavati direktno sa NAND memorije, već se prvo moraju učitati u RAM.

Zbog svog načina obrade podataka i niže cene NAND flash memorija se masovno koristi u proizvodnji SSD-ova.

Iako flash memorije imaju veliki broj prednosti u odnosu na ostale tipove memorija, one imaju i jednu veliku manu, njihov životni vek je ograničen brojem ciklusa pisanja i brisanja podataka, tj. nakon određenog broja ovih ciklusa dolazi do opadanja kapaciteta i brzine memorije i konačno do samog prestanka rada memorije, ipak ova činjenica ne treba da bude uznemiravajuća jer u većinu slučajeva SSD-ovi imaju duži životni vek i od HDD-ova.

Bitan faktor, koji određuje životni vek SSD-a zasnovanog na flash memoriji, su, pored kvaliteta same memorije, tip memorije (SLC / MLC) i kvalitet kontrolera.

Pored osnovna dva tipa, NOR i NAND, flash memorije mogu biti i SLC, single-level cell ili MLC, multi-level cell. Kod SLC memorija svaka memorijska ćelija je zadužena za smeštanje jednog bita, ove memorije, zbog toga, imaju manju gustinu pakovanja, ali su dosta pouzdanije i životni vek im je duži, naravno, i cena im je veća. MLC memorije skladište više bita po ćeliji, gustina pakovanja je veća, cena je niža ali je i pouzdanost nešto manja pa je tako i životni vek kraći.

Većina flash SSD memorija koje se prodaju za kućne potrebe su NAND flash MLC memorije.

adata-s511

ADATA S511 SSD sa MLC NAND flash memorijom

Jedan od najbitnijih faktora koji najviše utiče na pouzdanost i životni vek SSD-a je njegov kontroler. Kontroler SSD-a ne samo da je zadužen za pripremu i skladištenje podataka već ima i veliku ulogu u praćenju stanja SSD-a, on je zadužen i za obeležavanje neupotrebljivih blokova, tj. blokova na koje se podaci više ne mogu pisati, ravnomernu raspodelu podataka, tj. izbegavanje stalne upotrebe istih blokova kako se oni ne bi trajno oštetili, proveru ispravnosti podataka pri zapisivanju, enkriptovanje podataka itd.

U prošlosti se nije obraćalo toliko pažnje na kvalitet samog kontrolera pa su SSD-ovi bili nepouzdani, sada proizvođači u prvi plan stavljaju baš kvalitet kontrolera, što je i logično kada se uzme u obzir od kolike je on važnosti za čitav solid state drive.

Pri kupovini SSD-a uvek se raspitajte o kontroleru, proverite njegovu pouzdanost i performanse, najčešći uzrok skraćenja životnog veka SSD-a jeste loš kontroler.

ocz-vertex3

OCZ Vertex 3, jedan od prvih koji je koristio, tada novi, SF-2200 kontroler.

Kada se uzme sve u obzir, solid state drive predstavlja idealno rešenje za sve korisnike koji žele da dodatno povećaju brzinu svog računara, kao i za one koji žele da naprave minijaturan ali u potpunosti funkcionalan računar sa minimalnom potrošnjom električne energije.

U poređenju sa HDD-om solid state drive ima dosta prednosti i veoma mali broj mana koje se veoma lako mogu zanemariti.

Prednosti:

  • Solid state drive nema pokretnih, mehaničkih delova tako da je, u odnosu na HDD, otpornij na mehanička oštećenja.
  • SSD ne proizvodi buku tokom rada i zagrevanje je svedeno na minimum tako da nema potrebe za dodatnim hlađenjem.
  • Potrošnja električne energije je znatno manja.
  • Veća brzina čitanja i pisanja podataka.
  • Solid state drive nema potrebe za defragmentovanjem jer adrese podataka ne predstavljaju fizičko mesto, kao što je slučaj sa HDD-om.

Mane:

  • SSD ima nešto višu cenu u odnosu na HDD.
  • Loš firmware može izazvati teška oštećenja.
  • Prilikom, retkih, težih oštećenja vraćanje izgubljenih podataka je veoma teško.

Komentari  

 
2
0
# miodrag 22-04-2013 18:18
OCZ razbija.... ko ima nek kupi, vertex 4 256 GB, ja imam 128 u raid 1 rezimu sa WD 1 TB blue.... znaci prezadovoljan korisnik.....
Odgovori
 
 
0
0
# xana 22-11-2013 13:35
koliko kosta ova stvar od 1 TB
Odgovori
 
 
0
0
# IT-Extreme 06-02-2014 16:06
Od 400$ do 800$ i više.
Odgovori
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži

Pretraga

Najnovije Igre

Tweet, +1, Like

Facebook Stranica

RSS Feed

Anketa

Za šta najviše koristite računar?

Posao - 14.4%
Internet - 61.1%
Multimediju - 4.2%
Video igre - 20.4%

Ukupno glasova: 167