10 korisnih Android aplikacija u 2018.

CoverProšlo je deset godina od kada je najavljen Android, ali vreme nikada nije bilo pogodnije za uskakanje u Android voz, pošto je Gugl Plej prodavnica eksplodirala poslednjih godina i sada nudi obilje aplikacija koje mogu da zadovolje potrebe većine korisnika. Problem je: previše ih je, čak i sa Editor's Picks, Featured i Best Selling, Top Paid i Top Free kategorijama za pomoć. Postoje stvari koje možete učiniti kako biste dodatno filtrirali rezultate. Gugl gradi listu aplikacija koje Vam preporučuje na osnovu prethodnih preuzimanja, tako da je to često dobro mesto za početak. Možete filtrirati i po novim izdanjima, ako želite da vidite najnovije stvari koje su se pojavile u prodavnici. Zato smo i napravili ovaj spisak. I mi, kao i Vi, želimo najbolje aplikacije za naše Android telefone. Aplikacije koje će funkcionalnost Vašeg uređaja podići na viši nivo ili, u najmanju ruku, ponuditi nešto tako sjajno da će postati jedna od najvažnijih aplikacija koje se moraju preuzeti kada god nabavite novi telefon. Aplikacije koje ćemo obraditi u ovom članku mogu se besplatno preuzeti iz Guglove prodavnice i biće podeljene po kategorijama.

1. Lanser Aplikacija: Nova Launcher

Nova Launcher je jedan od najboljih lansera za Android koji je već dugi niz godina dostupan na Plej prodavnici. Ovo je glatka i lagana aplikacija sa velikim brojem opcija prilagođavanja. Brojni paketi ikonica dostupni su u Plej prodavnici koje možete koristiti da promenite izgled aplikacije. Nova Launcher podržava prilagođavanje ladice za aplikacije, ima podesive dokove, oznake obaveštenja, prilagođavanje foldera i ikona, kao i podršku za oko desetak gestova (pokreta) kojima možete dodeliti određene funkcije radi lakšeg korišćenja. Besplatno je da se preuzme, ali tek njena puna verzija otključava mnoge druge funkcije, uključujući i zaključane gestove.

Nova Launcher 1Nova Launcher 2

2. Asistent aplikacija: Google Assistant

Google Assistant je aplikacija koju pokreće veštačka inteligencija razvijena od strane Gugla koja korisnicima omogućava navigaciju, komuniciranje i još puno stvari. Od momenta kada je nastala 2016. godine, ova aplikacija je doživela brojna unapređenja i sada je možda i najnaprednija i najdinamičnija u ponudi. Ono što ovaj virtuelni, glasovni asistent može da uradi za Vas je: da kontroliše Vaše uređaje ili pametni dom, da pristupi informacijama iz kalendara, da Vam pročita obaveštenja i poruke, da prepozna stvari skenirane sa slike, da Vam munjevitom internet pretragom pruži informacije do najbližeg restorana, benzinske pumpe, bolnice kao i navigaciju do iste. Mogućnosti su zaista prevelike da bi stale u ovaj kratak opis. Dve godine od momenta kada je Gugl asistent došao na tržište bilo je dovoljno da se njegovo prisustvo proširi na razne uređaje putem partnerstava koje je Gugl ostvario sa drugim kompanijama, pa se danas sem na telefonima može sresti i na satovima, frižiderima, zvučnicima, slušalicama, automobilima. Dostupan je za sve vrste Android pametnih telefona koje pokreću Android Marshmallow, Nougat ili Oreo. Može da se koristi i na iOS uređajima, ali uz određena ograničenja. 

Google Assitant 1Google Assistant 2

3. Aplikacija za tastaturu: Swiftkey

Swiftkey tastatura je pouzdana aplikacija koja je stekla poverenje preko 250 miliona korisnika širom sveta. Koristi veštačku inteligenciju koja mu omogućava da uči i na zadovoljavajući način predvidi ono što korisnik namerava da ukuca. Swiftkey karakterišu funkcije automatske ispravke i gestikulacije radi bržeg unosa teksta. Štaviše, postoji ugrađeni GIF pretraživač, širok spektar tema i odlična je tastatura za dvojezične korisnike. Swiftkey ne čuva informacije iz polja lozinki i osetljivih informacija kao što su brojevi kreditnih kartica. Sve u svemu, Swiftkey će poboljšati i olakšati Vaše iskustvo kucanja i kao takav bez sumnje zaslužuje mesto na Vašem Android uređaju.

Swiftkey 1Swiftkey 2

4. Aplikacija za beleške: Evernote 

Evernote je multiplatformsko rešenje za čuvanje beleški različitih formata, uključujući tekst, fotografije, audio, video, skice i još mnogo toga. To je upravo ono sredstvo koje treba da Vam pomogne pri organizovanosti u današnjem grozničavom načinu života. Aplikacija se automatski sinhronizuje na svim vašim uređajima kako bi tok Vašeg posla ostao očuvan. Evernote takođe ima vidžete na ekranu za brzi pristup Vašim beleškama. To je jedna od osnovnih Android aplikacija za svakog organizovanog korisnika. Inače, Google Keep je takođe odlična alternativa za Evernote.

Evernote 1Evernote 2

5. Aplikacija za virtuelnu kancelariju + PDF čitač: WPS Office + Foxit PDF Reader

WPS Office je besplatna aplikacija za virtuelnu kancelariju sa funkcijom "sve u jednom". U potpunosti je kompatibilan sa Microsoft Word, Excell, Powerpoint i integriše PDF, prezentacije, tabele, beleške, Gugl dokumente itd. Aplikacija takođe ima besplatan PDF konverter, čitač, editor, zajedno sa mogućnostima deljenja datoteka, podržava režim  višestrukih prozora, šifrovanje podataka itd. Intuitivan je i jednostavan za korišćenje, a možete se povezati i sa Cloud Drive-om kako biste automatski sačuvali svoje dokumente u Cloud platformi. Sve u svemu, to je jedna od najboljih Android kancelarijskih aplikacija.

Ako ne želite integrisani PDF čitač, Foxit PDF Reader je jedan od najboljih u kategoriji PDF čitača za Android. Kao rezultat toga, stoji u našoj listi najboljih Android aplikacija. Ova lagana aplikacija Vam omogućava da pregledate, komentarišete i zaštitite PDF datoteke na Vašem Android uređaju. Možete direktno podeliti Vaše uređene dokumente na društvene mreže poput Facebook-a, Twitter-a itd., kao i da pratite ko je pročitao ili izmenio Vaš dokument.

WPS 1WPS 2

6. Aplikacija za upravljanje datotekama: ES File Explorer

ES File Explorer je jedna od najpopularnijih Android aplikacija za upravljanje datotekama sa svim potrebnim funkcijama. Na raspolaganju vam je Space Analizer koji vam pomaže da oslobodite prostor na uređaju. Deljenje datoteka sa drugim korisnicima programa ES File Explorer preko WiFi-a je jednostavno. ES File Explorer takođe dolazi sa Menadžerom aplikacija gde možete da brišete / kopirate aplikacije. Čak možete i deinstalirati sistemske aplikacije sa privilegijama root-a. Tu je i "Root Explorer" funkcija koja otključava mnogo opcija na root-ovanim uređajima. Ipak, aplikacija prikazuje previše napadnih oglasa i usmerena je na naprednije korisnike. Za korisnike koji ne zahtevaju toliko napredne funkcije bolje je da nađu alternativu ili da se drže osnovnih funkcija koje ova aplikacija ima da ponudi.

File Manager 1File Manager 2

7. Aplikacija za skladištenje podataka u oblaku: Google Drive

Google Drive je masivni servis za skladištenje podataka u oblaku. Gugl disk Vam pruža slobodan prostor za pohranjivanje datoteka i pristup istim. Možete pregledati sve datoteke i fascikle koje ste sačuvali na vašem disku i deliti ih, premeštati, preuzimati, preimenovati ili odštampati bilo koju datoteku iz aplikacije. Gugl disk takođe obuhvata Gugl dokumente, tabele i slajdove, gde možete editovati dokumente, obrasce, prezentacije itd. I sačuvati ih na disku. Korisnici mogu imati pristup do 15 GB slobodnog prostora na Gugl disku, Gmail i Gugl fotografijama ukupno. Ova osnovna aplikacija za Android Vam pomaže da besplatno zadržite svoje vredne datoteke na oblaku i pristupite im po volji, odakle god.

Google Drive 1Google Drive 2

8. Aplikacija za instant dopisivanje: WhatsApp

WhatsApp je besplatna aplikacija za slanje instant poruka gde korisnici mogu da komuniciraju jedni s drugima koristeći internet servis telefona. Omogućava Vam slanje tekstualnih i glasovnih poruka, deljenje linkova, slika i lokacije, podržava video pozive itd. sa bilo kojim drugim korisnikom širom sveta. WhatsApp ima opciju pravljenja grupa, što je sve popularniji vid komunikacije sa poslovnim partnerima, prijateljima sa kojima organizujete određeni događaj i slično. To je jedna od najbezbednijih Android aplikacija za razmenu poruka. WhatsApp ima i “web WhatsApp” opciju koja Vam omugućava da ovom servisu pristupite i sa Vašeg desktop računara, koriseći internet pretraživač.

What's app 1What's app 2

9. Aplikacija za navigaciju: Google Maps

Google Maps je internet servis za GPS navigaciju u realnom vremenu, kao i za informacije o saobraćaju, tranzitu itd. On nudi ulične mape, satelitske snimke, informacije o prohodnosti saobraćaja u realnom vremenu, planiranje kratkih ruta i sl. Aplikacija pokriva tačne mape za više od 200 zemalja i teritorija. Uz pomoć Google Maps usluga, možete se jednostavno snaći u nepoznatom mestu. Ova aplikacija će na ekranu Vašeg telefona iscrtati preciznu putanju kojom treba da idete, a tu je i hands-free režim u vidu glasovnih uputstava. Još jedna korisna opcija je da put do željene destinacije filtrirate tako što ćete izabrati na koji način do iste želite da stignete: peške, kolima ili gradskim prevozom. Google Maps je jedna od esencijalnih Android aplikacija. U slučaju da imate problema sa Gugl mapama u vidu sporog interneta ili poteškoća sa interfejsom, možete da probate Android Auto, drugu Gugl navigacionu aplikaciju koja automatski optimizuje Vaš čitav uređaj kako bi se uznemiravanja tokom vožnje svela na apsolutni minimum. Odlična alternativa za Gugl mape, u slučaju da se nađete u okruženju gde nemate pristup internetu, jeste “Here we go - Offline maps & GPS” aplikacija, koja, kao što joj ime i kaže, pruža iste ove usluge i u offline režimu. Od Vas se samo traži da željenu mapu unapred skinete na svoj uređaj, besplatno, dok ste još povezani na internet.

Google Maps 1Google Maps 2

10. Aplikacija za alarm: Alarmy (Sleep if you can)

Ako imate naviku da preskočite jutarnji alarm, ovo je neophodna Android aplikacija za Vaš uređaj. Alarmy pruža jedinstven način da izlečite jutarnju lenjost postavljanjem zagonetki i matematičkih izazova pred Vas koje morate da rešite pre nego što ga odložite. Štaviše, možete postaviti nivo težine ovih izazova po sopstvenoj želji. Ova korisna aplikacija poseduje i režim u kojem možete isključiti alarm samo tako što ćete napraviti fotografiju unapred registrovane lokacije. Alarmy, u Gugl prodavnici poznatiji kao "najiritantnija aplikacija", jeste aplikacija za alarm koja bi neizostavno trebalo da bude deo Vašeg Android paketa aplikacija.

Alarm 1Alarm 2

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži