20 stvari koje bi svaki novi korisnik Androida trebalo da zna

Android PitanjaDanas postoji mnogo pametnih telefona i tablet uređaja koji koriste Android operativni sistem. Ako se odlučite da kupite jedan od njih, a da pritom niste imali slična iskustva sa korišćenjem ovakvih tehnologija ili jednostavno želite da saznate nešto više, za Vas smo spremili top 20 stvari koje bi svaki korisnik Androida trebao da zna.

 

1. Šta je to Android?

Android je operativni sistem razvijen od strane kompanije Google. Ovaj operativni sistem razvijen je za tablet računare i pametne telefone. Više o samom razvoju i sistemu možete pročitati ovde: 

Sve o Android operativnom sistemu

 

2. Ko je napravio Android?

Android je napravila kompanija Google, a zatim su mnogi proizvođači mobilnih telefona prilagodili svoje nove uređaje ovom sistemu i počeli da ga prodaju sa njima.

 

3. Kada se pomene Android svi pominju čudna imena slatkiša i deserta. Zašto?

To su verzije Android operativnog sistema koje imaju i svoj broj kao što je 2.3, 4.0, 4.2, ali kompanija Google daje svakoj verziji novo zanimljivo ime. Trenutno je aktivna verzija 4.2 pod imenom Jelly Bean.

 

4. Da li Android ima aplikacije?

Da naravno, Android ima ogromnu biblioteku aplikacija pod nazivm Google Play Store gde možete preuzeti mnogobrojne aplikacije i igrice.

 

5. Da li sa Androidom mogu koristiti Facebook i Twitter?

Naravno, uz svaki telefon koji ima pristup internetu preko WiFi ili 3G/4G mreže. Za Android su napravljene i posebne aplikacije koje omogućavaju prilagođeno korišćenje ovih i sličnih društvenih mreža.

 

6. Kako mogu preuzeti aplikacije za Android?

Aplikacije možete preuzeti i instalirati preko Google Play aplikacije koja dolazi uz svaki Android telefon. Da biste instalirali aplikacije potrebna Vam je internet konekcija na telefonu. Druga opcija jeste da koristite Google Play Store sajt koji se nalazi na adresi https://play.google.com/store

 

7. Da li moram da povezujem svoj telefon na kompjuter kako bih instalirao aplikacije?

Ne! Ne morate povezivati telefon prilikom instalacije aplikacija za Android. Dovoljno je samo da imate dobru internet vezu na telefonu uz pomoć WiFi-a ili 3G/4G mreže preko mobilnog operatera.

http://www.itextreme.org/

8. Šta ako želim da stavim svoje slike i filmove na svoj telefon?

To možete uraditi lako i jednostavno prebacivanjem podataka sa kompjutera preko USB kabla ili preuzimanjem sadržaja sa  Vašeg „Cloud“ hostinga kao i prebacivanjem preko Bluetooth-a.

 

9. Imam veliku kolekciju pesama na iTunes, da li ih mogu slušati na Androidu?

Da, postoji mogućnost korišćenja iTunesa na Androidu uz pomoć aplikacije sa nazivom doubleTwist.

 

10. Čuo/la sam za popularnu igricu Angry Birds, da li je mogu igrati na mom Android telefonu?

Da naravno, Angry Birds je jedna od najpopularnijih Android igara koju možete preuzeti sa Google Play Store i pritom ona je potpuno besplatna. Možete je pronaci na adresi https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rovio.angrybirds

 

11. Moj prijatelj ima Android telefon koji je napravio Samsung, ja imam HTC. Zašto okruženje izgleda malo različito?

Google pravi Android operativni sistem kao i osnovne aplikacije koje dolaze od ove kompanije i omogućavaju korišćenje njihovih servisa. Proizvođači uređaja modifikuju i prilagođavaju okruženje svom telefonu kako bi bio originalan. Neki proizvođači nude specijalne aplikacije sa svojim telefonima koje rade samo na određenim modelima i tako prave konkurenciju.

 

12. Šta ako hoću Android uređaj sa čistim Android operativnim sistemom?

U tom slučaju potražite proizvode kojima u imenu stoji reč „Nexus“. Nexus uređaji prvi dobijaju ažuriranje najnovijeg Android sistema.

 

13. Šta su Vidžeti (Widgets)

Vidžeti su dodaci nalik na posebne uređaje koji se dodaju na radnu površinu Androida. Ova opcija je jedna od omiljenih kod korisnika Android telefona. Najpopularniji vidžeti su u obliku sata, vremenske prognoze, prečica za funkcije telefona, Google pretraga, poruke, status baterije i slično.

 

14. Da li mi je potreban Google nalog da bih koristio/la Android?

U principu Vi telefon možete koristiti bez Google naloga, ali mnoge napredne funkcije koje čine Android popularnim rade sa Google nalogom, tako da ako hoćete da iskoristite svoj Android telefon u potpunosti, onda napravite Google nalog i integrišite ga sa svojim telefonom.

 

15. Na koji način da najlakše prebacim moje kontakte na Android telefon?

Kontakte možete uneti preko Gmail naloga i oni će automatski biti sinhronizovani sa Vašim telefonom. Druga opcija je da prenesete sačuvane brojeve sa SIM kartice na telefon koja je prethodno bila u Vašem prethodnom telefonu.

 

16. Kako da mi baterija što duže traje na Android telefonu?

Ovo pitanje je često postavljeno kod svih korisnika pametnih telefona ili tablet računara. O tome kako da produžite trajanje baterije na svom Android telefonu pisali smo u članku sa naslovom:

Produžite trajanje baterije na Android telefonu

 

17. Postoje li neke određene korisne i zanimljive aplikacije za Android?

Da naravno, ovde smo za Vas spremili nekoliko veza prema člancima na našem sajtu koji će Vam predstaviti neke od najboljih i najkorisnijih Android aplikacija.

Korisne Besplatne Android Aplikacije

Deset besplatnih Android aplikacija

 

18. Koje Android igre su najbolje?

Postoji gomila dobrih igara koje će Vam uvek pružiti vrhunsku zabavu na Vašem Android telefonu, a u dole navedenim člancima smo predstavili mnoge od njih!

Najbolje Android Igre

Izbor pet besplatnih Android igara

Zanimljive igre za Android telefon

Izbor 15 Android video igara

 

19. Da li mogu na neki način ubrzati svoj Android telefon?

Android je kao i svaki drugi operativni sistem i zahteva lagano i povremeno održavanje kako biste iz njega izvukli maksimalne performanse. O ovome smo za Vas pisali u sledećem članku:

Ubrzajte rad Vašeg Android uređaja

 

20 Još uvek nisam kupio/la Android telefon/tablet gde mogu naći više informacija o samim uređajima?

Na pravom ste mestu, ovde smo za Vas pripremili dve sekcije koje se bave pametnim telefonima i tablet računarima u kojima možete pronaći i uporediti karakteristike uređaja koji Vas zanimaju. Pogledajte linkove koji vode prema ovim sekcijama:

Smartphone

Tablet Računari

Članak pripada sajtu http://www.itextreme.org/ - Sva prava su zadržana!

Komentari  

 
2
1
# Dejan 06-05-2014 08:52
Zasto ne mogu da udjem u google play store kada imam prijem interneta
Odgovori
 
 
1
2
# IT Extreme 07-05-2014 19:18
Stvarno nismo u mogućnosti da Vam precizno odgovorimo na ovo pitanje. Moguće je da je Vaša aplikacija ili android sistem "Out of date" pa Vam to pravi neke probleme. Pokušajte da ažurirate sistem (misli se na update za trenutnu verziju koju imate). Pokušajte i da restartujete telefon (power off/on)...
Odgovori
 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži