Ubrzajte rad Vašeg Android uređaja

ubrzajte_vas_android_uređajVerovatno ste uočili da nakon dužeg vremena Vaš Android uređaj, bilo da je reč o tabletu ili telefonu, postepeno počinje da usporava, ovo usporavanje je dosta izraženo kod starijih i jeftinijih Android uređaja dok je manje uočljivo na novijim Android tabletima i telefonima.
Ako se uzme u obzir način na koji Android radi, ovakvo ponašanje android uređaja je sasvim normalno, ali svakako da je daleko od poželjnog, što dovodi do pitanja da li i kako je moguće ubrzati rad Android uređaja.

U koliko ste uočili da Vaš Android telefon ili tablet radi nešto sporije, prateći nekoliko jednostavnih koraka koje smo izložili u ovom članku, moći ćete da brzinu njegovog rada vratite u pređašnje stanje.

1. Obrišite istoriju razgovora i zastarele poruke

Ako ste uočili da je Vašem telefonu potrebno nešto više vremena da otvori aplikaciju za pozive ili slanje poruka poželjno je da obrišete zastarele poruke i uklonite istoriju razgovora. Iako možete smatrati da poruke i istorija razgovora zauzimaju veoma malo prostora treba istaci da je neretko slučaj da korisnici posle dužeg vremena nagomilaju i po nekoliko stotina zaostalih poruka koje bespotrebno stoje skladistene u memoriji i usporavaju rad aplikacije za prikaz i slanje poruka, ovo isto vazi i za aplikaciju za uspostavljanje poziva koja aktivno pamti vreme i telefonske brojeve svih razgovora bilo da je reč o pozivu ili poruci.

Uklanjanje poruka se može vršiti pojedinačno ili na nivou čitavog niza poruka, da bi uklonili niz poruka dovoljno je da otvorite aplikaciju za slanje poruka, zatim otvorite meni sa opcijama i odaberete "Delete threads", nakon ovoga štikliraćete niz poruka koji želite da uklonite i potvrdite brisanje odabirom opcije "Delete".

brisanje_poruka_1brisanje_poruka_2

Pojedinačno brisanje poruka se vrši tako što otvorite aplikaciju za slanje poruka, otvorite niz poruka, zatim otvorite meni odaberete opciju "More" i potom odaberete "Delete messages", štiklirate poruke koje želite da obrišete i potvrdite brisanje odabirom opcije "Delete".

brisanje_poruka_3brisanje_poruka_4

Uklanjanje istorije razgovora se vrši na sličan način, potrebno je da pokrenete aplikaciju za uspostavljanje poziva, sa gornjeg menija odaberete opciju "Logs", nakon toga otvorite meni, odaberite "Delete", štiklirajte razgovore koje želite da uklonite i potvrdite uklanjanje odabirom opcije "Delete".

brisanje_istorije_1brisanje_istorije_2brisanje_istorije_3

2. Uklonite aplikacije koje više ne koristite

Većina korisnika je prilično nemarna kada je reč o aplikacijama, najčešće ih instaliraju, koriste neko vreme, a ptom u potpunosti zaborave na njih, ove zaboravljene aplikacije bespotrebno zauzimaju prostor na Vašem telefonu i čine učitavalje sadržaja sa memorije telefona sporijim.

Aplikacije koje ne koristite možete ukloniti pokretanjem podešavanja telefona i odabirom opcije Applications->Manage Applications, a zatim sa gornjeg menija odaberite "All", nakon toga pojaviće Vam se lista svih instaliranih aplikacija na Vašem Android uređaju, zatim odaberite aplikaciju koju želite da uklonite i potom odaberite opciju "Uninstall" i aplikacija će biti uklonjena.

uklanjanje_aplikacija

3. Isključite napredne efekte i animacije

Interfejs Android operativnog sistema poseduje neke napredne funkcije kao i razne animacije pomoću kojih izgleda dosta prijatnij za upotrebu, iako su ove animacije i efekti ugrađeni u sistem sa namerom da poboljšaju Vaše iskustvo na Android uređajima oni umeju, pogotvu na starijim i sporijim uređajima, da izazovu nelagodnosti jer zahtevaju dodatne sistemske resurse, tako da ih je preporučljivo isključiti.

Ove efekte i animacije možete isključiti pokretanjem podešavanja telefona i odabirom opcije Display->Animation, nakon toga odaberite opciju "No animations" i sve animacije i efekti će biti isključeni.

iskljucivanje_animacija

4. Isključite widget-e i animirane pozadine

Animirane pozadine i widget-i mogu dosta ulepšati izgled radne površine na Vašem telefonu ili tabletu ali cena po kojoj oni to čine je neretko visoka i opterećenje kojim izlažu uređaj je često uočljivo, zato je najbolje da ove vrste aplikacija isključite u što većem broju i nađete kompromis između lepog i nezahtevnog.

5. Isključite procese koji rade u pozadini i ispraznite RAM

Korisnici najčešće nisu ni svesni da veliki broj aplikacija koje su koristili nastavlja da radi u pozadini čak i nakon što ih oni zatvore, razlog za ovo je taj što se većina aplikacija pri prvom pokretanju skladišti u RAM kako bi sva sledeća pokretanja aplikacije trajala dosta kraće i kako se podaci vezani za aplikaciju ne bi ponovo učitavali pri svakom pokretanju, ova ideja bi bila savršeno rešenje ako bi korisnici pokretali svega nekoliko aplikacija i redovno ih zatvarali u potpunosti, uklanjajući njihove podatke iz RAM memorije, ipak većina korisnika čak i ne zna da su ove aplikacije aktivne pa se tako nakon izvesnog vremena Android uređaj prilično optereti svim pokrenutim aplikacijama.

Da biste isključili aplikacije koje rade u pozadini pokrenite Task Manager, zatim odaberite opciju "Active applications" i potom odaberite "Exit all" čime ćete zatvoriti sve aktivne aplikacije, pojedinačno aplikacije možete zatvoriti odabirom opcije "Exit" koja se nalazi pored imena aplikacije.

iskljucivanje_aplikacija

RAM memoriju, takođe, možete isprazniti pomoću Task Manager aplikacije tako što ćete odabrati opciju "RAM" i potom odabrati opciju "Clear  memory", na ovaj način ćete iz RAM memorije ukloniti sve podatke koji nisu neophodni za rad Vašeg Android uređaja.

ciscenje_ram_memorije

Nakon ovoga preporučujemo Vam i članak o efikasnijoj uštedi baterije koji možete videti ovde.

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Osveži